Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A spirituális intelligencia (SQ)

2010.09.18
Boldogság-hányadost jelez az SQ
Az értelmi (IQ) és az érzelmi (EQ) intelligencia mellett fontos szerepe van a spirituális (SQ) intelligenciának. Ez határozza meg ugyanis a boldogságra való képességet.
Ahol az értelem (IQ) és az érzelem (EQ) már tehetetlen, ott kezdődik a spirituális intelligencia, melynek segítségével cselekedeteinket és életünket egy nagyobb és gazdagabb összefüggésbe tudjuk helyezni. Tudományos kutatások bizonyították, hogy az SQ, vagy az a késztetés, hogy az élet nagy kérdéseire válaszokat találjunk, fizikailag is kimutatható az emberi agyban. Ez a legmagasabb fokú intelligenciánk.
Ma még kevesen kutatják

Az emberek azonban ma még inkább csak az értelmi intelligencia-hányadosukat kutatják, és leginkább arra büszkék. Az
érzelmi intelligenciával már kevesebbet törődnek, az SQ-ra talán oda sem figyelnek. Pedig a megérzéseik, a spontaneitás sokszor nagyobb sikert hoz, mint a tudatosan kidolgozott, aprólékosan megtervezett és kivitelezett munka.

Amerikai pszichológusok és kutatók felfedezték agyunknak azon részét, ami spontánul és ösztönszerűen rávezet bennünket a helyes cselekvésre, és ezt SQ-nak vagyis spirituális intelligenciaként definiálták.

Ez az agyterület (S-pont) a többitől teljesen elhatárolódva működik, tehát nincs rá hatással az ésszerűség és a logika. Szakértők véleménye szerint az agy S-pontját fejleszteni is lehet. Azok, akik tudatosan képesek megítélni, melyek azok a határok, amelyeket önmagukban feszegethetnek, sikeresek lesznek a munkában és boldogok a magánéletben.
Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikus, valamint Ian Marshall, a „Spirituális Intelligencia" című könyv szerzői úgy vélik, az SQ mindenkiben ott lappang, csak nem mindenki figyel rá, sőt, olykor még el is nyomjuk magunkban, például azzal, hogy nem figyelünk a megérzéseinkre, intuíciónkra. Intuitív, leleményes, kreatív képességeinkben bízva jóval teljesebb életet élhetnénk. Vagyis a spirituális intelligencia összetevői az intuitív- és kreatív képességek. Ezek segítségünkre lehetnek abban, hogy életünk nehézségeiből kiutat találjunk.

A pszichológusok egyetértenek azzal, hogy azok a személyek, akik fejlettebb SQ-val rendelkeznek, rugalmasabban gondolkodnak, mint átlagos társaik, spontán döntenek vagy cselekszenek, értékelik önmagukat és képességeiket, kellő önismerettel rendelkeznek, jól kezelik a lelki fájdalmat, átlátják életük összefüggéseit, megvetik a megszokást és intuitív beállítottságúak.
Istenközpont

A spirituális intelligenciád segítségével el tudod dönteni, mi a jó és mi a rossz, a helyes és helytelen. Ennek a képességünknek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk az öngyógyításra, el tudjuk altatni a vágyainkat, késztetéseinket egy fontosabb, magasabb rendű cél érdekében. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az SQ a bölcsességünk és a lelkiismeretünk. De nem csak az. A neuro-pszichológusok találtak egy olyan területet a halántéklebenyben, amely a működő agyról készített felvételeken akkor mutat aktivitást, amikor a vizsgált személyek spirituális vagy vallásos témákat hallanak. Ennek az istenközpontnak, angol szóval god spotnak a létezését a modern agykutatás minden vizsgálata alátámasztotta. A halántéklebenynek ezt az aktivitását sokáig az epilepsziások és az LSD-fogyasztók látomásaival hozták kapcsolatba. Mára kiderült, hogy az egészséges embereknél is megtalálható. A god spot nem bizonyíték Isten létezésére, de megmutatja, hogy agyunk olyan irányba fejlődött, hogy végső létkérdéseket tudjon feltenni.

Ha úgy gondolod, hogy számodra is fontos az SQ-szinted fejlesztése, akkor szánj időt önmagad megismerésére. Tárd fel az erősségeidet, gyenge pontjaidat, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:
* Mi tesz boldoggá?
* Mitől vagy elégedett?
* Mi az, ami bánt, elkeserít?
* Milyenek az álmaid?
* Hogy viselkedsz, reagálsz bizonyos élethelyzetekben és miként oldod meg a felmerülő problémákat?

Iktasd ki az életedből az önsajnálatot és találd meg önmagadban azt a szilárd pontot, ami nem engedi, hogy a gondok súlya alatt összeroppanj. Keresd meg életed értelmét, mivel célok nélkül nem lehet élni, keresd az új lehetőségeket. Végül mindezeknek tükrében döntsd el, változtatsz-e vagy a régi módon élsz tovább.
Ha a változtatás mellett döntesz, erősítened kell a megérzéseidet, az intuíciódat. A rendszeres meditálás, de még az étrend átalakítása is hozzájárulhat az SQ értékének növekedéséhez. Ha sikerül úrrá lenned régi, rossz beidegződéseiden, ha mered vállalni, hogy félreteszed olykor a racionalitást és a „szívedre” hallgatsz, könnyebben boldogulsz az életben, egyre boldogabbnak érzed magad.
 
A spirituálisan fejlett lélek ismérvei (a teljesség igénye nélkül):
·         Rugalmas vagyok, tudok alkalmazkodni a számomra ismeretlen helyzetekhez.
·         Ösztönösen meg tudok oldani váratlan feladatokat.
·         Mindig figyelmeztet az őrangyalom.
·         Megértem és átérzem mások fizikai és lelki fájdalmát.
·         Kapcsolatom van a teremtővel (Isten), alárendelem életemet az ő céljainak.
·         Lelki békém épp annyira fontos nekem, mint a mindennapok boldogsága.
·         Keresem az élet értelmét.
·         Nyitott vagyok.
·         Bízom a mindenhatóban és elfogadom a sorsomat.
·         Képes voltam lefejteni magamról családom előítéleteit.
·         Tudok élni a bizonytalanban.
·         Tudom az igazságot, még mielőtt megmondanák azt.
·          Mindig tágabb összefüggéseiben értékelem a világ dolgait.
·          Örömmel és boldogan élem az életem.
·          Felfedezem a másokban rejlő spirituális értékeket.
·          Cselekedeteimet hosszú távon a jó vezérli.
·          Szeretem az élőlényeket, nem tudnék kárt tenni egyikben sem.
·          Ahol tudok, segítek.
·          Anyagilag is támogatom a rászorulókat.
·          Elfogadom az embereket olyannak, amilyenek, nem akarom megváltoztatni őket.
·          Mindig megkeresem a probléma gyökerét.


Ha ezek az ismérvek jórészt meg vannak benned, birtokában vagy az életet irányító sokszor szavakkal nem leírható összefüggéseknek. Általában jól döntesz, helyesen választasz. Párkapcsolataidban képes vagy adni és elfogadni. Akkor sem vagy magányos, ha egyedül vagy.

Ha van némi hiányosságod, már jó úton jársz. Bár néha legyőznek az anyagias világ kísértései. Többet kellene pihenned, lazítanod, gondolkodnod, de nem a hétköznapi problémákon.

Ha a felsoroltak nagyjából fele hiányzik, még nem késő elgondolkodnod azon, hogy miért nem érzed jól magad. Meg kell tanulnod szeretni önmagad és az embereket. Valamilyen személyiség fejlesztő tréning segítségével növelned kell a hitet önmagadban, azért, hogy bízni tudj az emberekben.

És ha utad kezdetén jársz: Próbálj meg szabadságot kivenni, és kiszakadni megszokott környezetedből. Ha ez nem lehetséges, legalább naponta reggel, vagy este végezz néhány lelki gyakorlatot.
 
SQ fejlesztő gyakorlatok
1. Lefekvés előtt gondold végig a napot.
2. Fogadd el a csodákat.
3. Tudatosítsd önmagadban, hogy meg akarsz változni.
4. Keresd meg a választ arra, mi az, ami alapvetően
meghatározza érzéseidet, cselekedeteidet
5. Ne félj a fájdalomtól
6. Ne állíts magad elé megoldhatatlan akadályokat
7. Céljaid követve ne térj le a jó útról, csak akkor, ha egy jobbat találsz.
8. Meditálj, sajátíts el spirituális technikákat
9. Legyél képes céljaid alárendelni másokénak

Forrás: astronet.hu, divany.hu 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Kapcsolódó témák:

 www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/lelkunk-titkai/erzelmi-intelligencia

 www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/onismeret/karmikus-kuldetesunk

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.23 14:34)

TE JÁRJ ELŐTTEM!
Életünk olyan,
mint egy nagy-nagy kirándulás:
hegyre föl, völgybe le
visz utunk,
hol napsugaras, hol felhős,
zord síkon, szűk gyalogutakon
tüskés bokrokon át…
Vagy lankás déli dombon,
termő szép tájakon,
ligeteken…
Nem azt kérem, Uram,
hogy utam
mindig fényben vezessen;
Azt kérem, Uram,
hogy TE járj előttem!
Kissné Keve Mária
2-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,
Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem. Máté 5, 10-11 -
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok. Filippi 4, 8 -
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.23 14:33)

-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
JÚNIUS 23. Isten terve a földünkkel Jeremiás 32,16–27.42–44 A fenyíték pillanatában ritkán hiszi el a gyermek, hogy szülője jót akar neki, s hogy mindaz, ami most következik, amit éppen elszenved, a jövő ki- bontakozásának záloga. A fenyítékben, azt éppen átélve, még akkor is nehéz meglátni a kibontakozást, ha egyébként annak jogosságát nem vitatja az el- szenvedő. A próféta is ezzel küzd. Tudja, hogy a vész, mely a szent várost el- érte, jogos büntetés Istentől, és tudja azt is, hogy az ellenség serege nem fog félmunkát végezni. Miért hát, hogy neki most kell földet vennie? A próféta Isten szócsöve. Az a küldetése, hogy az Úr üzenetét érthetővé tegye annak, aki akarja azt érteni. A szó azonban most kevés, hiszen a vész zajában nehéz lenne meghallani a kegyelmi szót. Ezért Isten a jövőben elké- szített kegyelmének üzenetét a prófétai cselekvésen át hirdeti népének. Jeremiás is bizonytalan, éppúgy, mint kései utódja, János, mikor a börtön- ből kérdezi Jézust (Mt 11) kiléte felől. Azonban az Úr iránti engedelmesség egyikük részéről sem kérdőjeleződött meg, elbizonytalanodásukban sem. Szolgálatuk ebben a feltétel nélküli hűségben éri el csúcspontját. /UG/ „Egy lélek sem vész el!” Apostolok cselekedetei 27,21–26 „Egy lélekért se érjen vádja téged, hogy temiattad nem látta meg őt” – így biztatjuk magunkat és egymást a bizonyságtételre. A hűséges kiállás és ta- núskodás akkor is fontos, ha éppen reménytelennek vagy alkalmatlannak tartanánk a helyzetet. Az, hogy egy fogoly kerekedjen felül és mentse meg a viharban veszni készülők életét, éppoly valószínűtlen, mint maga a megmenekülés. Nyil- ván nem Pál hajózási tudása vagy bármi más képessége nyitott utat a me- nekülésre a hajón utazó 276 embernek. A legtöbb emberi tudás, bölcsesség is csak arra lett volna elegendő, hogy felmérje, nincs reális esély a megme- nekülésre, legfeljebb a jó szerencsében bízhatnak. Pál azonban valami mást is tudott. Tudása a kegyelmes Istenről szólt. Arról, hogy van valaki, aki úr a tenger és a szél felett – a megmenekülésnek pedig az a titka, hogy erre a Valakire bízza magát. Ma sincs ez másként. S ha felelősséget érzünk a „velünk utazókért”, első- sorban nem az a kérdés, hol hibáztak, hogy ilyen bajba kerültünk, hanem hogy mi ne hibázzunk a hallgatással, hanem osszuk meg másokkal a meg- mentő Isten ismeretét és üzenetét! /UG/
-,--,-,,,,,,,-

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.22 20:28)

Te Deum
Téged Isten dicsérlek
és hálát adok mindenért.
Hogy megvolt mindig a mindennapim
és nem gyűjtöttem másnapra valót,
hála legyen.
Hogy mindig jutott két garasom adni
és magamnak nem kellett kéregetnem,
hála legyen.
Hogy értenem adatott másokat
s nem kellett sírnom, hogy megértsenek,
hála legyen.
Hogy a sírókkal sírni jól esett
és nem nevettem minden nevetővel,
hála legyen.
Hogy megmutattál mindent, ami szép
és megmutattál mindent, ami rút,
hála legyen.
Hogy boldoggá tett minden, ami szép
és ami rút, nem tett boldogtalanná,
hála legyen.
Hogy sohasem féltem a szeretettől
és szerethettem, akik nem szerettek,
hála legyen.
Hogy akik szerettek, szépen szerettek
és hogy nem kellett nem szépen szeretnem,
hála legyen.
Hogy amim nem volt, nem kívántam,
és sohasem volt elég aki voltam,
hála legyen.
Hogy ember lehettem akkor is,
mikor az emberek nem akartak emberek lenni,
hála legyen.
Hogy megtarthattam a hitet
és megfuthattam a kicsik futását
és futva futhatok az Érkező elé
s tán nem kell a városba mennem
a lámpásomba olajért,
hála legyen!
Hogy tegnap azt mondhattam: úgy legyen!
és ma is kiálthatom: úgy legyen!
és holnap és holnapután és azután is
akarom énekelni: úgy legyen! -
hála legyen, Uram!
hála legyen!

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.16 11:45)


Jobb Krisztus páciensének lenni, mint a teológia doktorának.
A polgári szabadság értékes, a vallási szabadság becses, de a lelki szabadság felbecsülhetetlen.
Ne kövess el szellemi öngyilkosságot agyafúrt szőrszálhasogatásoddal!
Ha minden más bizonytalan is, egy dolog bizonyos: Isten gondot visel gyermekeire.
A hit a világ legegyszerűbb dolga, de talán éppen ez az egyszerűsége teszi azt, hogy oly nehéz megmagyarázni.
Az igaz megfontolja szívében, hogy mit mondjon, a bűnösök szájából pedig árad a rossz.
Példabeszédek 15, 28 - Új ford.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.16 11:44)

A MISSZIONÁRIUS NYELVET TANUL
Nehéz az őserdő lakóinak
valamit úgy hirdetni, hogy megértsék.
Hiszen sok mindenre nincs is szavuk.
Hit, engedelmesség, vigasz, reménység…
ezek a szavak mind hiányoznak
s évtizedek alatt
lehet csak rátalálni egyre-egyre,
mint drágagyöngyre,
Sokszor igen nagy áron,
mint ott a rengetegben, akkor nyáron.
A misszionárius koporsót ácsol,
kicsiny koporsót.
Négy nagyobbik gyermeke messze, máshol,
és most a legkisebbet, az utolsót
fekteti sírba. Vesződik fával,
és vesződik a szíve bánatával.
Valaki nézi, barna arcán részvét.
Átérzi szenvedését
ennek a messziről jött idegennek,
s megkérdezi: ,,Ugye most hazamehettek?’’
A megtört apa csendes válasza:
,,Nem, mi most sem megyünk haza.’’
,,Hát nem hallja éjjel a feleséged
távoli sírását négy gyermekének,
amint édesanyjuk keresik?’’
,,Mindig hallja. Levelet ír nekik…
Imádkozik értük forrón, sokat.
De haza nem megyünk.”
Sötéten villan a fekete szempár:
,,Akkor más szívetek van, mint nekünk’’.
Az apa békés fájdalomteli
Szemét ráemeli:
,,A mi szívünk is vérzik és sajog
ha kisgyermeket sírba fektetünk,
Egy a szívünk, de más az Istenünk!’’
A bennszülött elmegy felelet nélkül,
és a kicsiny koporsó tovább készül.
De egy félóra sem telik bele
és nagy belső diadallal tele
a látogató visszatér megint,
mint aki rátalált a nagy titokra.
Nincs a szívében többé semmi kétség:
„Mondd, ti túlláttok a látóhatáron?“
A misszionárius rátekint:
„Igen, túl látunk a látóhatáron!“
S szeme felcsillan: Hisz ez a reménység!
Milyen régen kereste ezt a szót!
Most megtalálta, ilyen nagy áron.
Hisz a keresztyén ember reménysége:
túl lát, mindig túl a látóhatáron!
Túrmezei Erzsébet

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.15 17:45)

GONDOLATOK
Túlságosan könnyen elcsüggedünk, és azért könyörgünk, hogy Isten szabadítson meg a megpróbáltatástól, amikor inkább türelmet kellene kérnünk a kitartáshoz és kegyelmet a győzelemhez.
– Ellen G. White
A gondolkodó ember java s boldogsága, hogy a kifürkészhetőt kifürkéssze, s a kifürkészhetetlent csöndes áhítattal tisztelje.
– Goethe
Jó annak, aki csak attól félhet, hogy az emberek igazságtalanok, jaj annak, akinek már attól is félnie kell, hogy igazságosak.
– Osváth Ernő
Erőfeszítésünk, hogy megtaláljuk az igazságot, előbbre való minden más igyekezetnél.
– Einstein
Az ítélet megakadályozható, a hatás nem. – Goethe
-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-
LÁMPÁSOMBA TÖLTS OLAJAT!
Nekem már nem szabad várni.
Rövid az élet, napja fogy.
Nekem nem adatnak mindig
felemelő pillanatok.
Nekem minden kell, vagy semmi!
Bennem az élet követel!
Hívó szavamra válaszolj!
Jön az alkony: sietni kell!
Hajamba görcsös két kezem
beletúr: rémült éjszaka!
Gyújtanám a lámpásomat:
Lámpásomnak nincs olaja!
Árnyak suhannak a falon,
Véremben forró lüktetés.
Hol az olaj? Hol az olaj!
A szívem csupa kérdezés.
– Példázat jut az eszembe:
Ötnek lesz, és ötnek nem lesz.
Lábadhoz esem, Krisztusom:
Lámpásomat te töltsed meg!
Én hiába töltögettem,
idegen láng elemésztett.
Sok-sok próbák özönében
az olaj mind-mind elégett.
Ezen a sötét éjszakán
nincs lámpásomnak olaja!
Nem álltam az őrhelyemen:
Az ellenségem ellopta!
– Csak egy hajnalt adj még nekem,
csak egyetlen fénylő napot!
Lámpásomba tölts olajat,
míg messze fénylőn felragyog.
Páskulyné Kocsács Erzsébetmolnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.15 17:43)

A BÁRÁNY MENYEGZŐJÉN OTT LESZEK!
Fekete az égi csodás végtelen,
apró fények sziporkázva égnek,
de minden üres, fájó idelenn,
nehéz, komor, vajúdó az élet.
– Egyedül vagyunk; feszülő agyakkal
várunk. Figyelünk. De lüktet már a csend:
– Te jössz, Te jössz, áldott lépteiddel!
A Vőlegény az éjben idelent…!
Tartsátok magasra apró mécsetek!
És a sötétség eloszlik legott.
De jaj! – Nekem nem ég a mécsem!
az én olajom elfogyott!
S én magam, töredező nádszál –
a szélfúvásra is megremegek…
Azt mondod most: „Te hiába vártál”,
Vagy így beszélsz majd: „Nem megyek Veled!”
De miért is éljek akkor én tovább?
Óh, pislákol még a mécsem!
– Uram, Te így is lehajolsz hozzám?
Te érinted meg remegő kezem?
Te azt mondod nekem, hogy induljak el?
Te feléleszted pislogó mécsemet?
Uram, hát te nem vetsz el magadtól?
A menyegzőre Veled mehetek?
És, ha egykor a nagy számadáson
Az elemek mind ropogva bomlanak,
Kő-kövön nem marad a világon,
Az ég és a föld mind leomlanak,
– A Te dicséreted akkor szárnyra kel:
a négy égtáj felől zengi majd a szél:
„A pislogó kis mécset nem oltottad el,
S a megtört nádnak megkegyelmeztél! Lukátsi Vilma

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.14 16:02)

Róma 8,18 mondta
"...a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk"

Amikor Viktor Frankot Auschwitzba deportálták, éppen anyagot gyűjtött "Találd meg életed értelmét" című könyvéhez. Amikor meztelenre vetkőztették, és kabátja belsejében rejtegetett könyve kéziratát elkobozták, föltette magának a kérdést, hogy volt-e értelme eddigi életének. És akkor történt valami. A nácik odaadták neki az egyik rab rongyait, akit már a gázkamrába küldtek. Frank az egyik ruhazsebben egy zsidó imádságot talált, amit egy imádságos könyvből szakítottak ki. Az imádság szavai így szóltak: "Halljad ó Izráel! Nagy az Úr a te Istened. Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből, teljes erődből."
"Hogyan magyarázható egy ilyen véletlen egybeesés?"-kérdezte magából Frank. "Nem-e az a feladatom, hogy gondolataimat inkább megéljem, mint hogy leírjam őket?" Később ezt írta: "A világon semmi sem ad olyan erős motivációt a túléléshez, mint egy világos életcél. Aki tudja a választ élete miértjére, az minden valószínűséggel el tud viselni bármilyen hogyant is.
Charles Dickens sánta volt, Handel is. Homérosz vak volt, Sir Walter Scott mozgássérült. Pál életéből hét évet börtönben töltött.Valami volt vele ,miről nem írt.,nem beszét, de tövis volt a testében. Mi táplálta mégis mindannyiuk rendkívüli életerejét? Életcéljuk volt!
Mindegyiküknek volt egy álma, amit olyan tűz táplált, amit ki nem lehetett oltani. Annyira világos volt az életük értelme, hogy semmilyen körülmény nem tudta azt elhomályosítani.
Neked van világos célod?


molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.14 16:02)

ERŐRŐL ERŐRE
(Zsolt 84,8)
Hányszor hittem már, hogy elfogyott erőm!
Vége, nincs tovább…
Megtántorodtam, már-már elestem,
elborított a nyomorúság.
Szóltam: saját erőmből nem telik több,
nem bírom tovább!
És akkor új erő jött.
Csendben és észrevétlen.
Nem a győztesek hódító ereje,
nem az erők világrengető serege,
csak épp annyi, amire szükségem volt,
csak épp annyi, amennyi fölemelt,
megiszamodott lábam lépésre bírta,
s nyomorúságom rengetegéből
a kivezető utat megmutatta.
Csak épp annyi.
S ha elfogy?
Akkor újra küldi Ő,
a kifogyhatatlan, örök, szent Erő!
Csak mindig annyit.
És épp eleget!
Eleget ahhoz, hogy el ne essem,
ne zuhanjak le a szörnyű mélybe,
e szent erővel általlépjem,
s csak a túlparton roskadjam össze.
Aztán megint ad új erőt.
Naponként kinyújtom kezem
a napi mannáért, és Ő ad.
„Erőről erőre jutok”,
világlik már a szent titok!
Az ínség földjén új forrás fakad,
amerre bizakodó lábam elhalad.
Tekintetem a célt kutatja már,
nem révedek erőtlen magamra,
végtelenné tárult a láthatár.
Mindig csak előre, előre,
át a völgyön, – a hegytetőre!
Kőről kőre, erőről erőre…
Átmenvén a siralom völgyén,
erőről erőre jutok,
míg fenn a Sionon megállhatok.Oláh Lajosné

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.13 11:33)

PÜNKÖSDVÁRÁS
Istennek Lelke szertejár,
az új pünkösd itt van közel.
A kis sereg epedve vár,
Szentlélek Isten, ó, jövel!

Mint lágy szellő, folyvást fuvallsz,
kérő szavad mindegyre hív,
s megnyílik, merre áthaladsz,
sok, üdvre vágyó, szomjas szív.

De hány szív van, mely még setét,
a télnek álma ráborul,
nem érzi tavasz kezdetét,
pedig fölötte átvonul.

Jöjj, Lélek! Lobbanj égi tűz!
Jöjj zúgó szélnek szárnyain,
álmot, közönyt, halált elűzz,
szívünk előtted tárva, ím.

Ó, adj erőt, tüzet belénk,
hadd csapjon szerteszét a láng,
Igéd, miből csak tördelénk,
harsogjon égi kürt gyanánt,

fölrázva álmodók hadát,
s kit fogva tart a bűn-halál,
lássa meg mind a Golgotát,
hol rá bocsánat, béke vár.

Szentlelked töltsd ki ránk, Urunk,
tisztítsd, szenteld meg népedet,
hadd zengjen szívünk s ajakunk
pünkösdi hálaéneket.
Vargha Gyuláné
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,
JÖJJ EL, SZENTLÉLEK!
Fájó emberszívbe,
mint gyógyító balzsam,
lázongó lélekbe,
mint hódító dallam,
zokogó sírásra,
mint öröm harangja,
életnek, tavasznak
hívogató hangja:
Jöjj el, Szentlélek!

Gyenge női szívbe,
mint az erő lángja,
kereső lélekbe,
mint lobogó fáklya,
kedvesség és jóság
langyos fuvalmával,
a szelíd Megváltó
gyöngéd uralmával:
Jöjj el, Szentlélek!

Kis gyermeki szívbe,
mint a csengő ének,
ártatlan lélekbe,
mint a vidám élet,
ezüstkacagással,
angyalseregekkel,
atyai mosollyal,
igaz szeretettel
Jöjj el, Szentlélek!

Családi tűzhelyre,
mint a hit szikrája,
- békesség, boldogság
borulván így rája, -
magas palotáknak
fényes nagytermébe,
kicsi házikóknak
virágos csendjébe
Jöjj el, Szentlélek!

Szomorú özvegyhez,
mint a remény napja,
éhező árvákhoz,
mint az árvák atyja,
könnyek törlésére,
orvosság-adásra,
testvéri szent csókra
és vigasztalásra
Jöjj el, Szentlélek!

Bűnnek tengerében
hánykódó habokra,
minden nemzetekre,
kicsikre-nagyokra,
hitnek sugarával,
Jézus szerelmével,
az örök Atyának
örök kegyelmével
Jöjj el, Szentlélek!
Somogyi Imre

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.12 19:19)

Szerző: R-né Gerő Lídia---SZENT SZELLEMRŐL--

Tölts be Szentlélek mennyei erővel,
Hogy tudjak megküzdeni minden kísértéssel,
Győztesen szabaduljak ki a harcból,
Ördögi kísértés s világi bajokból.

Tölts be Szentlélek égi világossággal,
Hogy járjak az élet útján bátorsággal,
Tűzoszlop vezessen a pusztaságon át,
Míg győztesen elérem az égi hazát.

Tölts be Szentlélek férfias bátorsággal,
Ne rettentsen Sátán semmi gonoszsággal,
Bátran harcoljam meg a hitnek szép harcát,
Hogy majd elnyerjem az élet koronáját.

Tölts be Szentlélek csöndes mély alázattal,
Porba hullva imádkozzam buzgalommal.
Mindenkivel legyek szelíd és jóságos,
Így válhatok hasonlóvá Jézushoz.

Tölts be Szentlélek isteni békével,
Melynek árát kifizette Jézus szent vérével.
Törekedjek bárkivel békében élni,
Csak akkor fogok Isten gyermeke lenni.

Tölts be Szentlélek békével, szívességgel,
Mértékletes, alázatos szelídséggel.
Megelégedéssel töltsem napjaimat,
S kövessem hűséggel drága Jézusomat.
Kegyelem árja jő, s a puszta vidéken,
Átzúg a mennyei Szent Lehelet18---PÜNKÖSD
Csak úgy lehet igazán pünkösd itten,
Ha mindenben mindenütt lett az Isten...
Ha nem lehet, nem tudunk élni másképpen,
Csak Pünkösd szent hatalmas Krisztusáért.

Ezért indít pünkösd ma engem térdre,
Hogy élhessek pünkösdben, de csak Véle ....
Nagy erő zúgása hallatszik.
Látod - e tenyérnyi felhőt az égen?

Hallod - e fújni már a szelet?

Megázik köröttünk is az elepedt táj,

Mozogni kezd kiszáradt csontunk,
Tengert lát szemünk ! Távolban megeredt már,
Testvérek ! erőért imádkozzunk !
Mindenért hálát adjunk .
Kárász Izabella:

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.11 18:11)

Túrmezei Erzsébet - Pünkösd után
Pünkösd előtt - sóvárgás titkos mélye.
Pünkösd előtt - ígéretek zenéje.
Pünkösd előtt - esedezés, esengés.
Pünkösd előtt - halk hajnali derengés.
Pünkösd előtt - szent vágyak mozdulása.
Pünkösd előtt - koldusszív tárulása.
Csendesen várni - várni, hinni, kérni!
Aztán - boldog pünkösd után ba érni!
S pünkösd után - szent égi erőt-vetten,
pünkösd után - Lélekkel telítetten.
Pünkösd után - bátor tanúvá lenni,
pünkösd után - régit kárnak ítélni.
Krisztusnak élni és másoknak élni,
minden mennyei kincset elfogadni,
és pünkösd után - adni, adni, adni
Áldott Békés Pünkösdöt kívánok: Kalypszo
-,-,-,-,-,-,-,-,,-,-,,,-,-,-,-
. PÜNKÖSDI FOHÁSZ

Jövel, Szentlélek Úr Isten
Töltsd be a kebelünk,
Mennyei világosságod
Küldd el, ó, Minekünk!

Jövel, Szentlélek Úr Isten,
Töltsd be a kebelünk,
Hevítsed lángra elhunyó,
Alvó hitéletünk!

Legyen béke és szeretet
Az emberek között,
Múljék a harc és a gyűlölet,
Mely elűz örömöt.

Szentlélek Isten ó, jöjj te,
Töltsd be a kebelem,
Legyek bátor tanítványod
És hitvalló gyermeked!

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.11 18:10)


PÜNKÖSDI GONDOLATOK:

Pünkösd van, a Szentszellem kitöltésének és az Anyaszent- egyház megalakulásának ünnepe. Az új kezdésnek az új ünnepe. Nemcsak azért az új kezdésnek az ünnepe Pünkösd, mert ezen a napon indult el vándorútjára az Egyház, hanem azért is, mert a Szentszellem mindig azért munkálkodik, hogy egyes emberek és közösségek újjá legyenek, új életben járjanak, és napról napra megújuljanak, Krisztus Jézusban a Szentszelem által. / Kálvin János /

Pünkösd az Egyház ünnepe, lélek első műve az volt, hogy csüggedt, széthúzó, megfáradt emberekből bátor, boldog és szolgálatra kész közösséget kovácsoljon. A Lélek mindig gyülekezetet teremt, ebben a gyülekezetben nem lehetnek elhagyottak, szűkölködők, vigasztalanok, mert testvérszívek és testvérkezek emelik fel és ölelik át egymást.
/ Groó Gyula /


A Szentszellem ajándéka éppen azt jelenti, hogy Isten ki akar vezetni bűneink nyomorúságából. Krisztusért bűn bocsánatot ajándékoz és csődbe jutott életünket új és igaz utakon akarja vezetni. Tud erőt adni új közösségi életet. Nincs közöttünk senki, aki rá ne szorulna erre az életujjúlás ra ! / Karner Károly /

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.10 21:00)

Apcs. 9:1-6.v-olv..
S amikor az ember a legbiztosabb dolgában s a jelek is azt mutatják, hogy ura és kovácsa sorsának, akkor lép közbe a fel nem ismert Úr és teszi egyértelművé a magabiztos ember, Saul, de bármelyikünk életében, hogy a döntő szó az övé, az élet Uráé.
A történet jól ismert. Saul a számon kérő isteni szóra erejét vesztve hull a porba s elérkezik ahhoz a kérdéshez, amelyre minden eddigi tudománya s igyekezete ellenére magától nem érkezett el: Uram! Mit kívánsz, hogy cselekedjem?
Isten személyes pünkösdünket előkészítő nagy beavatkozása, hogy utunkba áll, porba sújt s arra kényszerit, hogy tanácstalanná válva ugyanazt kérdezzük ettől az Úrtól, amit Saul kérdez: Mit kell ezután cselekednem? Akkor õ sem, s bizonyára mi sem gondoljuk, hogy ez már a pünkösdi Lélek vételének Istentől számunkra előkészített kegyelmes mozzanata.
A Jézustól búcsúzó tanítványok rájuk szabott isteni útbaigazítást kapnak: együtt várjátok a Lélek ajándékát, a térdre kényszerített Saul ugyancsak személyre szabott jézusi eligazítást nyer: menj be Damaszkuszba - immár nem mint győző, hanem mint legyőzött - s várd meg, hogy életed tovább formáljam!
És mit tehet a legyőzött ember, elismeri vereségét Urával szemben, s mint testileg lelkileg vezetésre szoruló nyomorult földi lélek, hagyja magát vitetni Damaszkusz Egyenes utcája s az Isten megújító kegyelme felé.
Akkor van reménységünk a pünkösd újjászülő erejében megfürödni, ha a lefegyverzett Saul módjára engedjük, hogy Isten határozza meg további útirányunkat, a mindazt, ami javunkra szolgál. Ne essünk azért kétségbe életutunk során, ha olykor-olykor legyőzetünk, mert ez a vereség jele lehet Isten érkező pünkösdjének, Lelke uralma győzelmének életünkben.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.10 20:59)

PÜNKÖSD
Csak úgy lehet igazán pünkösd itten,
Ha mindenben mindenütt lett az Isten...
Ha nem lehet, nem tudunk élni másképpen,
Csak Pünkösd szent hatalmas Krisztusáért.

Ezért indít pünkösd ma engem térdre,
Hogy élhessek pünkösdben, de csak Véle ....
Nagy erő zúgása hallatszik.
Látod - e tenyérnyi felhőt az égen?

Hallod - e fújni már a szelet?
Kegyelem árja jő, s a puszta vidéken,
Átzúg a mennyei Szent Lehellet.
Megázik köröttünk is az elepedt táj,

Mozogni kezd kiszáradt csontunk,
Tengert lát szemünk ! Távolban megeredt már,
Testvérek ! erőért imádkozzunk !
Mindenért hálát adjunk .
Kárász Izabella:
Pünkösdi lélek

Szárnyaljon bennem ének:
Legyek pünkösdi lélek.
A nemesben, a jóban
Örömmel munkálkodjam.
S a célom itt a földön
Az Isten felé törjön.
Mértéken túli mérték,
Szépségen túli szépség:
A szeretet csodája
Üssön át, mint a dárda
S hevítsen, lelkesítsen.
Éljek reményben s hitben,
S a fénylő igazságnak
Igaz ösvényen járjak
S mindig ihletben égjek.
Jöjj el, jöjj el, Szentlélek.
Ölbey Irén
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-

PÜNKÖSD

Mit ér szemünk látás nélkül?
Mit ér fülünk hallás nélkül?
Mit ér a szív, mely nem szeret?
Mit ér az agy, mely csak feled?
Mit ér a kéz, mely nem mozog ?
Mit ér a lepergett homok?
Mit ér a használt levegő ?
Mit ér a múlt, ha nincs jövő ?
Mit ér az elszáradt csontváz ?
Mit ér hit nélkül az egyház ?
Mit ér a felejtett áldás ?
Mit ér a bálványimádás ?
Mit ér ügyes képmutatás ?
Mit ér hazug önáltatás ?
Mit ér az elromlott élet ?
Mit ér az ,mi semmivé lett ?

Mindez külön s együttesen
sajnos nem érhet semmit sem.
Ennyit ér csak az- az egyház,
melyet a Lélek fel nem ráz:
Istent feled, Krisztust tagad,
Pünkösd nélkül bűnben marad !

Dömötör Tibor

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.06.08 11:05)

Szerző: Árvai Emil

MI VAGYUNK ADÓSOK

Krisztussal kereszten két lator függött;
egyik így kiáltott: Tégy csodát velünk!
Másik alázattal kérte az üdvöt...
Mi vagyunk adósok, nem Isten nekünk.

ISTEN TÖBBET KÍNÁL

Beérnéd kevéssel: egészség, család,
hetven-nyolcvan évig békében élni...
Isten többet kínál: mennyei hazát,
ÖRÖKRE akar Ő boldoggá tenni!

JOBB ADNI, MINT KAPNI

Magadra gondolsz, mikor Istent kéred,
s féltve őrzöd saját élet-tervedet...
'Jobb adni, mint kapni'. Félre önzésed,
támogasd a nálad szegényebbeket!

A BOLDOGSÁG

Szeretnéd, ha ismert, sikeres lennél,
vagy legalább boldog - szép társ oldalán...
Mindkettő mulandó, 'csalfa, vak remény',
ideig-óráig boldogít talán.

'Add nekem szívedet!' - ajánlja Jézus,
biztos boldogságot a megtérés ad.
Vágyak viharából békés révbe jutsz,
szolgálhatsz örömmel nemes célokat.


Szerző: R-né Gerő Lídia

Ha ellenségeid elítélnek,
Üldöznek és halálra keresnek,
Ne veszítsd el bizalmad, reményed
Valaki imádkozik érted.

Kihez szeretettel ragaszkodtál,
S tőlük mégis gyűlöletet kaptál,
Ha mindenki hűtlen lesz, ne feledd,
Valaki imádkozik érted.

Isten mindent javadra fordíthat,
Ha szereted megváltó Urad.
Égi békével telik meg szíved,
Mert Jézus imádkozik érted!

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.05.30 20:32)

Valahányszor útnak indulsz :
Valahányszor útnak indulsz, gondolj erre:
veled egy időben milliónyi ember indul útnak, és azt kívánja,
amit te - békét és szeretetet.
Legyen benned béke és szeretet mindenki iránt.

Valahányszor fáj a szíved, gondolj erre:
az emberi szívek gyakran fájnak.
Legyen benned hit és remény a megnyugvásra –
és minden fájó szívnek kérd ugyanezt.

Valahányszor bántanak, gondolj erre:
az emberek tévedhetnek olykor, félre is érthetik egymást.
Legyen benned türelem és elfogadás mindenki iránt.

Valahányszor úgy érzed, eljött a világvége, gondolj arra:
az egyik világ végét a másik világ születése követi.
Legyen benned áhítat minden változás iránt.

Valahányszor szeretsz, és úgy érzed, nem szeretnek, gondolj arra:
a szeretet türelmes, a szeretet elfogadó, ő maga a béke –
a szív békéje.
Legyen benned irgalmas szív mindenki iránt.

Valameddig csak élsz, gondolj arra:
az ember akkor él igazán, amikor szeret.molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.05.30 20:31)


Torquato Tasso (olasz, 1544-1595)
ZSOLTÁR

Égi Atyám, most, hogy fekete felleg
borult az igaz útra s tébolyogva
járok, s alattam süpped a morotva,
e siralmak völgyén, ím esdekellek:

igazgasd lépteim, s te szent kegyelmed
lámpását gyújtsd fel bennem, hogy lobogva
égjen, s az ösvényt újra megmutassa,
melyet bolyongó lelkem elfelejtett.

S mielőtt behavazná a sivár tél
e fürtöket, s napom gyarló világát
a végleges sötétség el nem oltja:

add, hogy lábaim utad megtalálják,
s öltözködvén kéklő mennyei tollba,
Uram, legeltess, Uram, adj te kvártélyt!
(Jékely Zoltán fordítása)
Szerző: Jean-Antoine de Baif
Jean-Antoine de Baif (francia, 1532-1589):
ZSOLTÁR
A hegyek csúcsán kutató szememmel
föltekintettem: van-e még segítség?
Óh, segítséget csak az Úr, az ég s föld
Istene küldhet.

Ő ügyel rá, hogy soha lábad itten
meg ne csusszanjon. Soha ő nem alszik.
Ő ügyel rád és soha, míg a föld él,
nem fog aludni.

Éberen virraszt a vak éjszakában,
őrzi Izráelt. A nagy Isten, Ő nyújt
pajzsot és árnyat te föléd is; egyre
jobbodon áll ő.

Dél-verő izzó ragyogása, kétes
fénye a holdnak neked ím nem árthat;
mind a veszélytől Uram ím megőriz:
lelkedet óvja.

Amidőn bentről kifelé felindulsz,
amidőn kintről befelé törekszel:
véd ezentúl és megelőz akárhol
mindig az Isten. (Illyés Gyula fordítása)

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.05.29 17:30)

Vessétek a hálót a hajónak jobboldala felől - és
találtok! János 21,6-…
Uram!
Föltámadásodkor teljes dicsőségedben jelentél meg a
tiéidnek és mégis ugyanaz voltál, akinek addig
ismertek téged. Ezért olyan kedvesek a föltámadásod
utáni megjelenésedről szóló történetek. Köztük ez is,
amely szerint a Genezáret-tó partján, küzdelmes - sőt
eredménytelennek látszó - munkájukban kerested meg
tanítványaidat.
Amíg evangéliumodat vándorprófétaként hirdetted,
tanításodból gyakran kicsendült ez a hang: nem ismered
el követődnek azt az embert, aki a munka fáradalmát
másokra hárítja, mert ő maga imádkozni akar.
Elutasítottad az imádatot, amely a hűséges
hivatásteljesítés rovására történik. Ezt erősítetted
meg föltámadásod után is.
Uram!
Nem a képzelődésem mondja, hanem a tapasztalatom: ha
munkára indulok, szemedet mindig rajtam tartod. Bárhol
végezzem is fáradsággal járó föladatomat; velem vagy.
Részt veszel munkámból. Tanácsolsz. Erőm fogyatkozása
sem kerüli el figyelmedet. Ha az eredménytelenség
homálya eltakarja is előlem alakodat, boldogulásom
hajnalóráján tisztán látlak és tudom: mindig is ott
voltál. Ha nem láttalak is.
-,-,-,-,-,-,,,--
Szerző: Dévényi Erika
NEM AKAROK….
Nem akarok a dolgok mögé bújni Azt akarom, hogy megtaláljanak
Nem akarok egy fal mögött állni Azt akarom, hogy süssön rám a nap

Nem akarok sötétben élni Azt akarom, hogy fény legyek
Nem akarom az éj hatalmát Azt akarom, hogy békét leljek

Nem akarom a viharos szelet Csak a lágy szellőt kívánom
Nem akarom a fagyos hideget Csak a harmat cseppjét áhítom

Nem akarom az ördög tüzét Isten igéjét akarom
Nem akarom a félelmeket Isten békéje tartson


molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.05.29 17:28)

Szerző: Túrmezei Erzsébet fordítása
/Maria Nels után németből/
Hidd el,
az utat veled járóknak szüksége van
jóságodra, megértésedre bizonyosan.
Tiszta, egyenes lelkületedre,
mely hirtelen ítélkezéstől ment,
hűséget tart, igazat mond,
bizonyos nemet, igent;
veled a tisztaság jelenlétére,
szavad súlyára, szelíd erejére,
s arra, amit leginkább nélkülöznek,
hogy úgy járj közöttük, mint ismerője
a Világosságnak, az Öröknek.
-,-,-,-,-,-,-,-,-,
Szerző: Juhász Zsófia EGÉSZ VILÁGOT……
Egész világot hozzál, hogyha jössz
Arcod ragyogjon, fénylően mint a könny,
Napfény csillogjon ujjaid hegyén
Mellyel simogatsz a fájdalmak helyén.

Egész világod szóljon, ha köszönsz
Vidám ,,jó napot' - napba öltözött
És kézfogásod erős mint a pánt
mely azt üzeni: senki se bánt!

Egész karoddal ölelj hogyha fogsz,
Fél öleléssel, csak félig dobogsz
Ha a küszöbnél lábad megáll,
a mosolygásod szívbe nem talál

Egész világod szóljon, ha beszélsz
Megtorpanásod azt jelenti- félsz
Csak félig fúvod arany trombitád
Pedig a jó szó gazdára talál.

A zsebeidből folyjon drága gyöngy
mely beragyogja mind azt mi göröngy
Ajtónyitásod nyomán fény derül
Egész szívvel vagy csak birtokon belül

Otthon leszel, ha kigyújtod a fényt
és ha reménnyel táplálsz majd reményt
Egész világot adjál hogyha adsz
Apró darabkák nem számítanak
Egész világot adjál hogyha adsz
Fél világoddal- magadra maradsz!

Egész világot kaptál nem felet
Ő azért jött, hogy- bővölködjenek!