Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A spirituális intelligencia (SQ)

2010.09.18
Boldogság-hányadost jelez az SQ
Az értelmi (IQ) és az érzelmi (EQ) intelligencia mellett fontos szerepe van a spirituális (SQ) intelligenciának. Ez határozza meg ugyanis a boldogságra való képességet.
Ahol az értelem (IQ) és az érzelem (EQ) már tehetetlen, ott kezdődik a spirituális intelligencia, melynek segítségével cselekedeteinket és életünket egy nagyobb és gazdagabb összefüggésbe tudjuk helyezni. Tudományos kutatások bizonyították, hogy az SQ, vagy az a késztetés, hogy az élet nagy kérdéseire válaszokat találjunk, fizikailag is kimutatható az emberi agyban. Ez a legmagasabb fokú intelligenciánk.
Ma még kevesen kutatják

Az emberek azonban ma még inkább csak az értelmi intelligencia-hányadosukat kutatják, és leginkább arra büszkék. Az
érzelmi intelligenciával már kevesebbet törődnek, az SQ-ra talán oda sem figyelnek. Pedig a megérzéseik, a spontaneitás sokszor nagyobb sikert hoz, mint a tudatosan kidolgozott, aprólékosan megtervezett és kivitelezett munka.

Amerikai pszichológusok és kutatók felfedezték agyunknak azon részét, ami spontánul és ösztönszerűen rávezet bennünket a helyes cselekvésre, és ezt SQ-nak vagyis spirituális intelligenciaként definiálták.

Ez az agyterület (S-pont) a többitől teljesen elhatárolódva működik, tehát nincs rá hatással az ésszerűség és a logika. Szakértők véleménye szerint az agy S-pontját fejleszteni is lehet. Azok, akik tudatosan képesek megítélni, melyek azok a határok, amelyeket önmagukban feszegethetnek, sikeresek lesznek a munkában és boldogok a magánéletben.
Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikus, valamint Ian Marshall, a „Spirituális Intelligencia" című könyv szerzői úgy vélik, az SQ mindenkiben ott lappang, csak nem mindenki figyel rá, sőt, olykor még el is nyomjuk magunkban, például azzal, hogy nem figyelünk a megérzéseinkre, intuíciónkra. Intuitív, leleményes, kreatív képességeinkben bízva jóval teljesebb életet élhetnénk. Vagyis a spirituális intelligencia összetevői az intuitív- és kreatív képességek. Ezek segítségünkre lehetnek abban, hogy életünk nehézségeiből kiutat találjunk.

A pszichológusok egyetértenek azzal, hogy azok a személyek, akik fejlettebb SQ-val rendelkeznek, rugalmasabban gondolkodnak, mint átlagos társaik, spontán döntenek vagy cselekszenek, értékelik önmagukat és képességeiket, kellő önismerettel rendelkeznek, jól kezelik a lelki fájdalmat, átlátják életük összefüggéseit, megvetik a megszokást és intuitív beállítottságúak.
Istenközpont

A spirituális intelligenciád segítségével el tudod dönteni, mi a jó és mi a rossz, a helyes és helytelen. Ennek a képességünknek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk az öngyógyításra, el tudjuk altatni a vágyainkat, késztetéseinket egy fontosabb, magasabb rendű cél érdekében. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az SQ a bölcsességünk és a lelkiismeretünk. De nem csak az. A neuro-pszichológusok találtak egy olyan területet a halántéklebenyben, amely a működő agyról készített felvételeken akkor mutat aktivitást, amikor a vizsgált személyek spirituális vagy vallásos témákat hallanak. Ennek az istenközpontnak, angol szóval god spotnak a létezését a modern agykutatás minden vizsgálata alátámasztotta. A halántéklebenynek ezt az aktivitását sokáig az epilepsziások és az LSD-fogyasztók látomásaival hozták kapcsolatba. Mára kiderült, hogy az egészséges embereknél is megtalálható. A god spot nem bizonyíték Isten létezésére, de megmutatja, hogy agyunk olyan irányba fejlődött, hogy végső létkérdéseket tudjon feltenni.

Ha úgy gondolod, hogy számodra is fontos az SQ-szinted fejlesztése, akkor szánj időt önmagad megismerésére. Tárd fel az erősségeidet, gyenge pontjaidat, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:
* Mi tesz boldoggá?
* Mitől vagy elégedett?
* Mi az, ami bánt, elkeserít?
* Milyenek az álmaid?
* Hogy viselkedsz, reagálsz bizonyos élethelyzetekben és miként oldod meg a felmerülő problémákat?

Iktasd ki az életedből az önsajnálatot és találd meg önmagadban azt a szilárd pontot, ami nem engedi, hogy a gondok súlya alatt összeroppanj. Keresd meg életed értelmét, mivel célok nélkül nem lehet élni, keresd az új lehetőségeket. Végül mindezeknek tükrében döntsd el, változtatsz-e vagy a régi módon élsz tovább.
Ha a változtatás mellett döntesz, erősítened kell a megérzéseidet, az intuíciódat. A rendszeres meditálás, de még az étrend átalakítása is hozzájárulhat az SQ értékének növekedéséhez. Ha sikerül úrrá lenned régi, rossz beidegződéseiden, ha mered vállalni, hogy félreteszed olykor a racionalitást és a „szívedre” hallgatsz, könnyebben boldogulsz az életben, egyre boldogabbnak érzed magad.
 
A spirituálisan fejlett lélek ismérvei (a teljesség igénye nélkül):
·         Rugalmas vagyok, tudok alkalmazkodni a számomra ismeretlen helyzetekhez.
·         Ösztönösen meg tudok oldani váratlan feladatokat.
·         Mindig figyelmeztet az őrangyalom.
·         Megértem és átérzem mások fizikai és lelki fájdalmát.
·         Kapcsolatom van a teremtővel (Isten), alárendelem életemet az ő céljainak.
·         Lelki békém épp annyira fontos nekem, mint a mindennapok boldogsága.
·         Keresem az élet értelmét.
·         Nyitott vagyok.
·         Bízom a mindenhatóban és elfogadom a sorsomat.
·         Képes voltam lefejteni magamról családom előítéleteit.
·         Tudok élni a bizonytalanban.
·         Tudom az igazságot, még mielőtt megmondanák azt.
·          Mindig tágabb összefüggéseiben értékelem a világ dolgait.
·          Örömmel és boldogan élem az életem.
·          Felfedezem a másokban rejlő spirituális értékeket.
·          Cselekedeteimet hosszú távon a jó vezérli.
·          Szeretem az élőlényeket, nem tudnék kárt tenni egyikben sem.
·          Ahol tudok, segítek.
·          Anyagilag is támogatom a rászorulókat.
·          Elfogadom az embereket olyannak, amilyenek, nem akarom megváltoztatni őket.
·          Mindig megkeresem a probléma gyökerét.


Ha ezek az ismérvek jórészt meg vannak benned, birtokában vagy az életet irányító sokszor szavakkal nem leírható összefüggéseknek. Általában jól döntesz, helyesen választasz. Párkapcsolataidban képes vagy adni és elfogadni. Akkor sem vagy magányos, ha egyedül vagy.

Ha van némi hiányosságod, már jó úton jársz. Bár néha legyőznek az anyagias világ kísértései. Többet kellene pihenned, lazítanod, gondolkodnod, de nem a hétköznapi problémákon.

Ha a felsoroltak nagyjából fele hiányzik, még nem késő elgondolkodnod azon, hogy miért nem érzed jól magad. Meg kell tanulnod szeretni önmagad és az embereket. Valamilyen személyiség fejlesztő tréning segítségével növelned kell a hitet önmagadban, azért, hogy bízni tudj az emberekben.

És ha utad kezdetén jársz: Próbálj meg szabadságot kivenni, és kiszakadni megszokott környezetedből. Ha ez nem lehetséges, legalább naponta reggel, vagy este végezz néhány lelki gyakorlatot.
 
SQ fejlesztő gyakorlatok
1. Lefekvés előtt gondold végig a napot.
2. Fogadd el a csodákat.
3. Tudatosítsd önmagadban, hogy meg akarsz változni.
4. Keresd meg a választ arra, mi az, ami alapvetően
meghatározza érzéseidet, cselekedeteidet
5. Ne félj a fájdalomtól
6. Ne állíts magad elé megoldhatatlan akadályokat
7. Céljaid követve ne térj le a jó útról, csak akkor, ha egy jobbat találsz.
8. Meditálj, sajátíts el spirituális technikákat
9. Legyél képes céljaid alárendelni másokénak

Forrás: astronet.hu, divany.hu 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Kapcsolódó témák:

 www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/lelkunk-titkai/erzelmi-intelligencia

 www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/onismeret/karmikus-kuldetesunk

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.27 19:31)

JÉZUS "A - KÖNYVEKRŐL"!
/ talán imigyen szólna /
Eredeti bűn az önzés és a felelősség-áthárítás. Ennek leoldása a gondolkodás-átalakítás az evangéliumok alapján, amelyet kontrollálniuk kell a nevemben összejött közösségekben.
Az ALAP =ALÁZAT: úgy kiállni a meglátott JÓ mellett, hogy nyitottnak maradni annak a JOBBNAK irányában, amely VELEM, Jézussal, az evangélium alapján alátámasztható. Nincs tehát Tőlem származó új evangélium! Azért nevezem ezt ALAP ALÁZATNAK, mert csak erre épülhet fel minden, ami örök értékeket képes hordozni.
Ez az első főparancs tartalma!
Az UNIVERZÁLIS HIT: minden embernek joga van arra, hogy embernek tudja magát, és kötelessége, hogy embernek tartsa azt, aki embernek született. Ez a második főparancs tartalma!
Ez a két pillére annak az új teológiának, amely alkalmas arra, hogy az imámban kért egység, az ÖKUMENÉ, és az ALIÁNS – is köztetek létrejöhessen. (Jn 17;3-26)!/ A főpapi ima / .”A HANG” a könyvek tartalma, ezt célozza meg! Ez az egyetlen ÚT, amellyel Én, Jézus azonosítottam magamat! Ennek...”a Földön a legnagyobb akadálya a minden vallásban megtapasztalható uralkodási vágy az emberek fölött."
"Szeretni annyi, mint jót akarni! Élni annyi, mint meghalni tudni! A szó akkor igaz szó, ha a csend gyermeke! Csak az lát igazán, aki látja a láthatatlant, ami a láthatók mögött van! Engem el lehet hagyni, de Én nem vagyok képes senkit elhagyni!! A ragaszkodás nem megkötözöttség.
A ragaszkodás a szabadság hiteles gyümölcse. A megkötözöttség ragaszkodás az elrontott jóhoz.
Aki Hozzám ragaszkodik, az valóban szabad."
Azonnali ima :
Ha a vízpumpát gyakran használjuk, a víz az első nyomásra kiárad, mert magas a vízszint. De ha a pumpát sokáig nem használjuk, a vízszint lesüllyed, és hosszabb ideig kell pumpálni, mire vizet kapunk. Így vagyunk az imádsággal is. Ha készek vagyunk minden helyzetben imádkozni, akkor azonnal vágyakozunk imába foglalni kéréseinket és hálánkat. De ha elhanyagoljuk az imát, nehéz ismét imádkoznunk, mert a víz szintje lesüllyedt a kútban. Jaj annak a keresztyénnek aki az imádságot hanyagolva, csak szavaival hangoztatja, hogy várja az Urat. Az ilyen ember várakozása teljesen értelmetlen és hamis.
A keresztyénség útja
A keresztyén útja nem középút a szélsőségek között, hanem keskeny út a szakadékok között. Nem arról van szó, hogy a keresztyénséget kipróbálták, és hiányosnak találták. Az a helyzet, hogy nehéznek találták, és ezért sohasem próbálták ki igazán.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.26 16:53)

"Úgy fényljék a ti világosságotok..."
Csodálatos, hogy az ásványok között a legkeményebb a gyémánt, s egyszersmind a legértékesebb és legcsillogóbb is.
Van-e bennünk ilyen szilárdság, ilyen erő és ilyen állhatatos kemény jellem és ragaszkodás Jézus iránt? Tudjuk-e így ragyogtatni életünkkel a Jézustól nyert fényt, értéket és lelki kincseket? Ha igen, akkor mint igazak, fogunk fényleni az Ő országában, és már itt visszatükrözhetjük az Ő Isteni képét, az Ő megváltó szeretetének soha el nem halványuló dicsőségét.
A Szentlélek vezetésének engedve töltsük be küldetésünket, és így a karácsonyi ünneplésünk nem külsőségekből, hanem belső igaz boldogságtól lesz áthatott.
Milyen az imaéleted?
Némely ember imaélete olyan, mint a rángatós kút: csak különféle nyomorúságok, betegségek rángatják meg alkalmilag. Másoké olyan, mint az artézi kút: ezek követik az Úr intéseit, hogy mindig imádkozni kell, és meg nem restül-ni. De van ennél magasabb fokozat is: a szökőkút, amikor a szív úgy megtelik hálával és dicsérettel, hogy mindig ujjongva szökik elő belőle az imádság. Tudunk-e olyan lelkesen imádkozni az ébredésért, mint ahogyan a szökőkút lövelli az ég felé a vizet?

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.26 16:52)


Én jelen vagyok mondja az Úr!
Én jelen vagyok, amikor egyedül vagy.
Én jelen vagyok, amikor elveszettnek érzed magad.
Én jelen vagyok, amikor elhagynak téged.
Én jelen vagyok, amikor úgy gondolod, valami nem megy tovább.
Én jelen vagyok, amikor kétségbeesett és szomorú vagy.
Én jelen vagyok, amikor félelem és szorongás tör rád.
Én jelen vagyok, amikor senki sem akar téged.
Én jelen vagyok, amikor falak választják el tőled barátaidat.
Én jelen vagyok, amikor gondjaid miatt már aludni sem tudsz
Én jelen vagyok, amikor valaki szenvedést okoz neked.
Én jelen vagyok, amikor nagy veszélyben forogsz.
Én jelen vagyok, amikor beteg vagy és segítségre szorulsz.
Én jelen vagyok, amikor képtelen vagy egyedül megoldani a problémáidat.
Én jelen vagyok, amikor világodat darabokra törik.
Én jelen vagyok, amikor egy kicsit több szeretetre van szükséged.
Én jelen vagyok, amikor nagy fájdalmakat érzel.
Én jelen vagyok, amikor senki sem tartozik hozzád.
Én jelen vagyok, amikor elveszett számodra az egész teremtés.
Én jelen vagyok, amikor rossz a lelkiismereted.
Én jelen vagyok, amikor hozzám kiáltasz.
Én jelen vagyok, amikor megtérsz hozzám.

Jelen vagyok Én, mint a Nap, amely meleget és vidámságot ad neked.
Jelen vagyok Én, mint a ki nem alvó láng.
Jelen vagyok Én, mint szívedet megörvendeztető virág.
Jelen vagyok Én, mint szeretettel beburkoló felhő.
Jelen vagyok Én, mint utadat megvilágító fény.
Jelen vagyok Én, mint olyan szem, amely szeretettel néz rád.
Jelen vagyok Én, mint olyan kéz, amely gondoskodva fogja a kezed.
Jelen vagyok Én,mint olyan szív, amely mindig érted dobog.

Én úgy vagyok jelen, mint őrangyalod, aki vezet és óv téged.
Én úgy vagyok jelen, mint barátod, aki soha nem hagy cserben.
Én úgy vagyok jelen, mint nővéred, aki gondoskodásával körülvesz.
Én úgy vagyok jelen, mint bátyád, aki örömödben és bánatodban melléd áll.
Én úgy vagyok jelen, mint édesanyád, aki együtt érez veled és egészen megért.
Én úgy vagyok jelen, mint édesapád, aki örök életet ad neked.

Én mindig érted vagyok jelen, végtelenül szerető Istened.
(szerzője ismeretlen)

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.25 19:09)


ISTENFÉLELEM:
Zsoltárok 128,1-4. „Mind boldog az, aki féli az Urat: aki az Õ utaiban jár! Bizony, kezed munkáját eszed! Boldog vagy és jól van dolgod. Feleséged, mint a termő szőlő házad belsejében; fiaid, mint az olajfacsemeték asztalod körül. Íme, így áldatik meg a férfiú, aki féli az Urat!“ Hatalmas kijelentés ez. Ígéret, amely nemcsak pontosan meghatározott, hanem még a jövőre is szól. Olyan jól fog menni annak, aki féli az Urat, hogy az öröm, a bőség, az erő egy generációba bele se fér, hanem még az utódok is részesülnek belőle. És itt már felismerhetünk egy összekötő szálat a lelki gondozás felé. Aki ilyen állapotban van, mint ahogy itt az Igében olvastuk, az sosem fog lelki gondozásra szorulni. Mert az Ige azt mondja - a német így fejezi ki- „Wohl dem Menschen, der dem Herrn fürchtet,“ Jól van, jól megy dolga annak az embernek, aki féli az Urat. Tehát: jól megy! Az Istenfélelemnek a hiánya pedig problémát okoz. A második vers mondja:
„Aki az Urat féli, annak a munkája áldott lesz.“ Sikeres lesz, sikeres lesz a családi életében is. Gyermekei békében nőnek fel - azt mondja-, mint az olajfacsemeték,
a béke szimbóluma. Tehát mindenben áldott lesz. Általános, de mégis konkrét ígéret. Olvassuk csak tovább a : Zsoltárok 25,12-15. verseit. „Kicsoda az, aki féli az Urat? Megmutatja annak az utat, amelyet válasszon. Annak lelke megmarad a jóban és magzatja örökli a földet. Az Úr bizodalmas az Őt félőkhöz és szövetségével oktatja őket. Szemeim mindenha az Úrra néznek, mert Ő húzza ki a tőrből lábamat.“ Aki Istenfélelemben él, azt az Úr vezeti a titkos és még az egészen belső ügyekben is, közli vele az Ő terveit és szövetségére tanítja. Aki Istenfélelemben él, az tud valamit. Ismerete van, tájékoztatva van, áttekintése van. És a legjobb utat mutatja meg neki az Úr. Nemcsak mutat egy utat, hanem minden lehetséges között a legjobb utat mutatja meg. Ismételjük meg! „Ilyen áldásokban részesül az -az ember, aki féli az Urat.“
Észrevesszük testvérek, hogy az Istenfélelem egy fajsúlyos anyag? Ami hatalmas erőáradatot tesz szabaddá, ami nemcsak a saját életünkben mutatkozik meg, hanem az egész családra kihat. Ebben valóban kell lenni valaminek, amit Isten arra készített, hogy itt, minden többi ígéretét felülmúló áldásokat osztogasson. Viszont ott, ahol az Istenfélelem nem található, vagy hiányos, ott bizonyára ezek az áldások is hiányozni fognak. Ha deficitben vagyunk, vagy bárki, aki hozzánk jön, kezdjük a jó dolgoknál: gazdagság, család, tulajdon, sikeres munka, egészen a súlyos problémákig - mint a depresszió, szenvedélyek, stb. Akinél bajok vannak, annál egész biztos, hogy hiány van az Istenfélelemben, vagy legalábbis összefügg ezzel.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.22 20:15)

-
Időt kértem Horváth Imréné
Úgy éreztem, hogy feladataimnak sohasem érek a végére. Meg kellene látogatnom ezt és ezt a testvérnőt, segítenem kellene annak a családnak, közben járni a mocsoládi gyülekezetbe szolgálni, de Pécsen is sok a feladat… Mikor tegyem mindezt, Uram? Kérlek, adjál valahogyan egy kis időt! Egy szép, jeges januári napon mentem dolgozni. Elcsúsztam és nagyon nagyot estem. Eltörött a kezem. Nem is akárhogyan, szilánkosan. Meg kellett műteni. Akkor még nem is gondoltam arra, hogy én időt kértem az Úrtól. Mikor már kijöhettem a kórházból, gipszelt kézzel mentem Mocsoládra istentiszteletet tartani. Éppen arról beszéltem, hogy az angyalok tábort járnak körülöttünk és vigyáznak ránk. Látom a testvérek arcán, hogy olyan különösen néznek rám. Akkor figyeltem csak magamra, ahogy hadonászok, magyarázok a törött kezemmel.
- Aha, biztosan most arra gondoltok, hogy hol voltak az angyalok akkor, mikor eltörött a kezem? Jogos a kérdés, de ti nem tudjátok, hogy én időt kértem az Úrtól. Ezért tudok hozzátok is eljönni gyakrabban, ezért tudunk komoly lelki dolgokról beszélgetni, imádkozni… - Mindjárt megváltoztak az arcok…
Ha már lúd, legyen kövér! – tartja a közmondás. Az én kezem sem volt egyszerű eset. Szépen összeforrt, de valahogyan nem működött jól. Nézegeti az orvos… valamiért nem fordul a csukló.
- Tudja mit? Készítsünk röntgent mind a két kezéről! Nézegeti a felvételeket… - Á, megvan, miért nem fordul! Ahogy összerakták, elöl rövidebb lett, hátul hosszabb. Ha nem veszik ki azt a centit, előbb-utóbb le fog darálódni… - Na, azért ne darálódjon le!... – mondtam tettetett ijedtséggel. - Hát akkor vegyük ki még most, mert később szabadságra megyünk. - Addig mi legyen? Menjek dolgozni? - Dehogy megy! Addig otthon marad. Több hétig lófráltam otthon a műtétig. Összesen egészen egy évig otthon voltam. Azóta sem volt eltörve semmim, de akkor nagyon kellet az az egy évnyi időt! Az Úr áldott munkája elvégződött, sokan megtértek, új erőt kaptak. Áldott legyen az Úr!

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.21 12:37)

.Valami jobbat?
Egy ateista istentagadó propaganda anyagból iratokat küldött egy hitben élő fiatalnak. Javasolta azok elolvasását, s kérte, adjon véleményt arról, hogy azok mennyivel értékesebbek és kiválóbbak a Bibliánál.
A fiatalember ezt válaszolta:
Ha ön valami jobbat tud a Hegyi Beszédnél;
Szebb történetet ismer a tékozló fiú hazatérésénél;
Meghatóbbat tud az irgalmas samaritánus tetteinek leírásánál;
Vagy erkölcsileg színvonalasabbat a Tízparancsolat rendelkezéseinél;
Vigasztalóbbat a 23. zsoltár sorainál;
Továbbá, ha tud valamit, ami az Isten szeretetét kinyilatkoztatja, az Ő kegyelmét az emberi szívhez megnyerőbben eljuttatja;
Ha ismer valamit, ami az ember földi életét boldogabbá teheti, mint a Krisztus váltsághalálának elfogadása;
Ha ismerete van olyasvalamiről, ami biztosíték arra, hogy az örökkévalóságot a mennyországon kívül dicsőségesebben lehet eltölteni…
akkor küldje el mindezeket nekem… a lehető leggyorsabban.
Herold

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.18 17:28)

Zsoltárok 46,2 mondta
"Isten...mindig biztos segítség a nyomorúságban"
Egy ember egyszer azt álmodta, hogy Jézus megállt három imádkozó nő mellett. Nagy szeretettel és gyöngédséggel térdelt az első nő mellé. A másodiknak csak a fejére tette a kezét és elégedetten nézett rá. A harmadik mellett elment anélkül, hogy ránézett volna. Jézus észrevette, hogy az ember elcsodálkozott, és megmagyarázta neki a különös viselkedést: "Az első nő hite gyenge, ezért könnyen elbukik. A másodikra számíthatok, mert erősebb a hite. A harmadikat különleges feladatra hívtam el. Olyan meghitt viszony van közöttünk, hogy neki egyáltalán nincs szüksége különleges jelekre részemről. Jöhet bármilyen nehézség, nem fogja elbátortalanítani, mert tudja, hogy a végsőkig megbízhat bennem."
Bűnös természetünknél fogva mindannyian elbukhatunk. Mivel sebezhetők vagyunk, fájdalmak érnek. Halandók vagyunk és egyszer meg is halunk. Ha terhet viselünk, el is fáradunk. A túlzott aggodalmaskodás megtámadja szívünket. A halál gondolatától megrémülünk. Van-e megoldás? "Isten...mindig biztos segítség a nyomorúságban" /Zsolt.46:2/. Isten a világosságban előrejelzi a bekövetkező sötétséget. Ő veled jár zarándoklásod minden egyes napján. A megoldás ott áll készen, elrejtve, kifürkészhetetlen gondolataiban és szuverén akaratában. Ha mélypontot ér lábunk, úgy érezzük, hogy végtelenül elhagyatottak vagyunk, pedig soha sincs közelebb hozzánk Isten, mint ezekben a pillanatokban. Amikor a ködben tapogatózunk, és nincs egy világos gondolatunk, és a ég felé nézve nem érzékeljük Isten jelenlétét- Ő épp akkor van ott leginkább.

„ ISTEN VÁLASZTOTT KI !”

„Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy
Téged választott ki Istened, az Úr!”M.V.k.7:6.v.

Isten választott ki, így szent népe vagy
vigyázz, hogy mindvégig, üdv útján haladj!

Lehess papi népe minden nép között,
Istent magasztaló, üdvbe öltözött!”
Pecznyik Pál.

MI HASZNA?

Megsértett a másik, levegőnek nézett.
Mi közöd van vele? S elburjánzott benned
a keserűségnek, gyilkoló gyökere .

Az is lehet talán, hogy te csak úgy véled,
ő mit se tud róla, De te nem tévedhetsz,
és sérelmeidet, gyűjtöd évek óta .

Nincs öröm, nincs béke, és az áldásokból,
már a sok is kevés, rengeteg szellemi
energiát fogyaszt, a bús neheztelés.

Nem vitatom,talán jogosan haragszol ,
Annak is mi haszna? Haragtartó ember
akkor sem boldog, ha neki van igaza !
Balogh Miklós.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.18 17:27)

Prédikátor 3,11 mondta
"Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta, de az ember mégsem tudja felfogni Isten alkotásait elejétől végig, amelyeket alkotott."
Mivel a végtelen Istennel együtt végzed a munkádat véges emberként, fel kell készülnöd, hogy távolabbra fogsz ellátni, mint eljutni. Mivel örökkévaló királyságát helyezte a szívedbe, több van benned, mint amire egy egész élethosszon keresztül képes vagy. Még akkor is, amikor majd utoljára hajtod le a fejed, fogsz álmodni olyan dolgokról, amelyeket te személyesen sosem fogsz megvalósítani.
Akkor ez azt jelentené, hogy elhibáztad az életed? Nem! Vannak olyan dolgok, amiket neked csak elkezdeni, vagy folytatni kell. Ahogyan egy sportoló atléta, aki a váltó rudat továbbadja a következő futónak, úgy fogod majd mondani utódodnak azt, amit Jézus is a tanítványoknak: "sőt ezeknél nagyobbakat is tesz(tek). Mert én az Atyához megyek." (János 4:12)
.Sosem szabad megelégedned azzal, hogy élsz, aztán meghalsz, de a világ nem gyarapodott olyanokkal, mint amilyen te vagy. Amikor Isten egy pázsitot akart, akkor sosem még egy lapát füvet teremtett újra meg újra. Nem, Ő megteremtette a legelsőt, az élet magját helyezte bele, és felelőssé tette abban, hogy szaporodjon. És pázsit lett
Legyél gyarapító! Ha egy Naomi vagy, akkor menj és keress egy Ruthot. Ha Pál vagy, akkor keress egy Timóteust. Légy Filep, ki hívja Nátenelt. Öntsd át valakibe azt, amit Isten tovább akar vinni a következő nemzedékbe, rajtad keresztül Ha így teszel, akkor helyesen élsz!

DICSŐÍTSEN !
Úr Jézus , a LÉLEK hullámhosszán
magasztaló imám jusson Hozzád !
Hálám is, hogy szenvedtél miattam,
s dicsőítsen a kimondhatatlan,
bennem való mélység és magasság,
s ott kinn a tél, hópelyhek, havas ág !

Füle Lajos.

E G Y S Z E R Ü I M A :

Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek.
hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
hogy összekössek, hol széthúzás van,
hogy reménységet keltsek,
ahol kétségbeesés kínoz,
hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.

Ó, Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak,
hanem arra, hogy én vigasztaljak.
Nem arra, hogy megértsenek,
hanem arra, hogy én megértsek,
Nem arra, hogy szeressenek,
hanem arra, hogy szeressek.
Mert aki így ad, az kapni fog,
aki elveszíti magát, az talál.
aki, megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az fölébred az örök életre .
Assisi Szent Ferenc.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.17 12:51)

Isten gyermekeinek egysége
Nemcsak őérettük könyörgök, hanem azokért is, akik az õ beszédükre hisznek majd énbennem. (János 17, 20-21)
Mennyire szívén viselte a Megváltó halála előtt az övéi egységét! Mennyire megszomorítja Őt a viszály és a vitatkozás! A hívők egységében mutatkozik meg, hogy az Úr Jézus ereje hathatós-e bennük. A lelki élet fokmérője és próbaköve az egyetértés. Ha az egy háztartásban élők tartósan, szívből egyetértenek, ez mutatja, hogy hívő emberek. Amikor a kegyelem teljességében állsz, könnyen túlteszed magad a nehézségeken és akadályokon. Ha szegény vagy a kegyelem dolgában, akkor a kicsiségekbe is belebotlasz, de ha olyan a békességed, mint a folyóvíz, nem könnyű megzavarni azt. Kicsi patakban minden kõ akadály, amit beledobnak és felzavarja a vizet, de a nagy folyam zavartalanul, fenségesen hömpölyög tovább, bármilyen nagy követ dobunk is hullámaiba. Aki gazdag Krisztusban, nem háborodik fel, ha hátrány éri valamiben.
A mennyei Király gyermekei a földi javakat „egy marék homoknak" tekintik. Pál kárnak és szemétnek ítélt minden mást ahhoz képest, amit Megváltójában kapott. Az első szeretet idején zavartalan egység uralkodik, de ha lelki életünk elapad, nem látjuk már olyan hatalmasnak a Megváltót. Előtérbe kerülnek a hétköznapi élet apróságai s alkalmat adnak az elégedetlenkedésre és viszálykodásra. Néha a szúnyogból elefántot csinálunk.
Az első gyülekezetben eleinte mindnyájan egy szív, egy lélek voltak. Kicsit később a görögök méltatlankodni kezdtek a héberek ellen, hogy özvegyeiket mellőzik a szolgálatban. Ha érzed, hogy ingerültség és rosszkedv vesz erőt rajtad, fordulj ismét a kegyelemhez. Lásd meg az isteni irgalmat és egyszeriben eltűnik elégedetlenséged. Nem leszel többé békerontó, hanem békességszerző. Isten gyermekeinek az egysége vonz másokat legjobban a Megváltóhoz. Bennük, róluk ismeri meg a világ, amely kételkedve és elutasítóan áll velük szemben, hogy van hatalma ennek a Jézusnak; a lehetetlent is véghezviszi. A tanítványok szeretetközössége vonzza az embereket Jézushoz. Viszálykodásukkal azonban hitelét veszti az Õ ügye és taszítótag hat a távol állókra. Milyen áldás a világnak a hívők szeretetben való egysége és milyen súlyos azoknak a felelőssége, akik békétlenséget és hasadásokat okoznak!
Carl Eichhorn: "Isten műhelyében" c. könyvéből

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.17 12:49)

Balázsy Károly

Ki az én testvérem?

Talán ki rendesen minden hétről-hétre
Együtt indul velem a gyülekezetbe?
Vagy akinek neve szépen be van írva
A gyülekezet-könyvbe, az A-B-C sorba?
Vagy aki felém int bárhol az utcákon,
Mosolyogva mondja, hogy: Az Úr megáldjon!?
Vagy ki, amikor én az Úrhoz kiáltok
A gyülekezetben, mert nyom a bús átok,
Azt hiszi, minden jót megtett azzal értem,
Ha az imám végén rámondja, hogy: „Ámen!”?

Az az én testvérem, ki ha néz szemembe,
Mindjárt észreveszi, mi van a szívembe’,
Egy Atyánk van nekünk, egy Lélek vezérel,
Megérzi, ha baj van, ha Sátán kísérel!
Megérti szavamat, megfogja kezemet,
Akármilyen sorsom, nem hagy el engemet.

Megbocsájtja bűnöm, hogyha gyenge voltam,
Nem veti szememre, hogyha rosszul szóltam.
Aki mindig tudja, mint folyik életem,
Mert van rám gondja, meglátogat engem!
Így visszük közösen, együtt keresztünket,
Nem is győzhet így le a gonosz bennünket.
Ilyen hitküzdelem nem folyik hiába,
Ilyen testvéreké az ISTEN ORSZÁGA


molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.16 17:34)

Kincskereső "kis köd"
Róm 5,1–5
"De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot." (3.v.)
Mikor megpróbáltatás ér bennünket, hitünk és életünk „ködbe" kerül. Nem látunk előre, nem látunk magunk mögé, csak a jelent látjuk, érezzük. Mintha a nehézség teljesen lehúzna bennünket jelen - idejűségével. Úgy érezzük, hogy ennek a ködnek soha nem lesz vége, annak ellenére, hogy tudjuk, ez nem igaz. Ebben a ködben először magunk mögé kell nézni imában, felidézni és hálát adni Istennek az életünkben már megtapasztalt ködökért, amikor mélyen voltunk. Ezek nehéz időszakok voltak, de innen már látjuk, hogy Isten ezeken keresztül hogyan formált ki bennünk ajándékokat, amelyeket a köd nélkül nem találtunk volna meg. Isten szeret bennünket, és van, amikor így ajándékoz meg kinccsel, csak éppen borzasztóan rosszul érezzük magunkat, mikor a "köd leszáll". Innen már csak egy lépés, hogy hitben, a köd közepén megvalljam Istennek: tudom, hogy ebből ajándék lesz, csak azt nem tudom még, micsoda.
Lisztes Krisztián válogatott labdarúgó mondta, mikor mélyen volt: "Azért vagyok padlón, hogy találjak valami értékeset, mielőtt talpra állok."
Ajánlott igeszakasz: 1Kir 1919,1–18
**********************


molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.16 17:31)

POSTÁS VAGYOK
Postás vagyok. A táskámban mindig
sok embernek sok-sok üzenet.
S nekem nem hoz senki levelet.
Várnak reám s jönnek is örömmel,
de az öröm nem reám nevet:
sose nézik meg a szememet,
csak a levelet, csak a levelet.
Utcahosszat minden ember ismer
s minden ajtón szabad bemenet.
Ámde sehol meg nem pihenek.
Mindenki hív – s nem marasztal senki.
Nem is vagyok. De van: üzenet.
Meg se fogják nyújtott kezemet,
csak a levelet, a levelet.
Mennyi öröm s mennyi idegen gyász!
Sokszor szaladnék, de nem lehet;
koldusan is osztok kincseket.
Szeretnek. De nem magamért. Érte,
aki messze van és nem feled,
ki küld maga helyet engemet…
… csak a levelet, csak a levelet.
Postás vagyok a szívemben mindig
sok embernek sok-sok üzenet.
S másnak viszek, másnak örömet.
De ha látom, hogy kigyúl az arca
és örömét én felezem meg:
hordom – elfeledve szívemet -
csak a levelet, a levelet.
Horváth Jenő
molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.16 17:29)

Ma is!
Ma újra rád csodálkozom. Újra megérint toborzó szavad.
Átzeng tovatűnt évszázadokon, ahogyan nem az erőseket, magabiztosakat hívogatod, csak a kicsiket, megterhelteket, gyengéket, fáradtakat.
Aki magának is teher, s már senkinek se kell, az kell neked.
Volt-e valaha kívüled vezér, aki így toborzott sereget?!
Századok szállnak. Vén Földünk forog. Letűnnek vezérek, diktátorok, ember alkotta rendszerek...
De Teneked ma is van sereged! S ma újra rád csodálkozom. Újra megérint fáradtakat és megterhelteket toborzó, hívó szavad.
Hisz így állhattam seregedbe én is, hogy boldogan szolgáljalak! Századok szállnak, tűnő fellegek .
De neked, élő Krisztus, láthatatlan Vezér, Ma is van sereged!
Túrmezei Erzsébetmolnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.15 21:09)

ESTI IMA

Oh édes Istenem,
hálát rebeg lelkem,
hogy egész napon át
úgy szerettél engem.
Bánom sok vétkemet,
szent Fiadnak vére
mossa le kegyesen
szívemet fehérre.
Virrasszon felettem
gondviselő szemed.
Kérlek, óvd az éjjel
testemet, lelkemet.

"A Szentírásban rangsorolni kell! Csak azokban a sorokban él a Szentlélek lángja, amelyek hozzáigazíthatók az evangéliumhoz! A keresztyének közötti meg nem értés egyik legsúlyosabb forrása az, hogy nem az evangéliumokhoz igazítják a Biblia részét, hanem azonos szintűnek tartják minden sorát. Pedig könnyen beláthatnák, hogy így a Bibliából mindent ki lehet olvasni, és az ellenkezőjét is! Tehát érdemben használhatatlan! Arra volna szükség , hogy az evangéliumot olvasva, nagy buzgósággal, és a Szentírás többi részével csak akkor foglalkozni , amikor már az Evangélium megértést talált a szívben, és vezetni tud az Ó-Sz - i igékben ,mivel az Ó – Sz. -ség az Úr Jézusra mutató üzenete Istennek.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Az evangélium görög eredetű szó (euangelion), a jelentése jó hír, örömhír. Az újszövetség 4 evangéliumot ismer, amelyet Márk, Máté, Lukács és János írt. Közülük Márk, Máté és Lukács szinoptikusok, azaz együtt látóak voltak. Evangéliumaikat ezért szinoptikus evangéliumoknak is nevezzük. Ezekben az evangéliumokban Jézus emberi mivolta hangsúlyosabb ("Ember Fia"), nyelvezetük egyszerűbb és sok példabeszédet tartalmaznak. Az ő evangéliumaik galileai történeteket írnak le. János evangéliuma egyedi. Ez az evangélium filozofikusabb, Jézus isteni mivoltát emeli ki, júdeai és jeruzsálemi történeteket mond el és nincs benne példabeszéd.
A fenti evangéliumok elégségesek ahhoz, hogy jézusi emberré váljunk. Ezek az írások ezeket az evangéliumokat, Jézus tanításait fejtik ki a mai kor emberének nyelvezetén, Márk, Máté, Lukács és János evangéliumával teljes összhangban.

Vannak még az úgynevezett apokrif, azaz rejtett evangéliumok, amelyek a mai Bibliában nem szerepelnek. Ezek :/ ezek nem is elismertek/ Bertalan evangéliuma, Egyiptomiak evangéliuma, Evangélium Mária (Magdolna) szerint, Fülöp evangéliuma, Gamáliel evangéliuma, Júdás evangéliuma, (Szűz) Mária evangéliuma, Nikodémusz evangéliuma, Péter evangéliuma, Tamás evangéliuma, Zsidó keresztyének evangéliumai, stb. Ezek nem hivatalosak, „Apokrifok”, amik nem hitelesek.

molnar.b.antal@gmail.com

(molnár b antal, 2011.03.14 16:39)

Szeress amíg szeretni tudsz

Szeress, amíg szeretni tudsz,
Amíg szíved érzőn dobog,
Mert ha már a tüze kihűl,
Ha benne a láng ellobog, -
Ami ezt a veszteséget
Felülmúlná, nincs olyan kár:
koldusnál is koldusabb vagy,
Hogyha nem tudsz szeretni már.

Szeress, amíg van alkalmad
Éreztetni szereteted.
Jöhet idő, amikor már
Tennéd ezt, de nem teheted.
Fordulhat a sorsod balra,
S arra leszel utalva majd,
Hogy a mások szeretete
enyhítse a gondot, a bajt.

Szeress, amíg szeretni tudsz!
Olyan rövid az életed:
gyűlölettel, rút önzéssel
Szépségeit tönkre ne tedd!
Szeress, amíg szíved dobog,
Szeress, amíg ajkad lehel:
Úgy visz Jézus a szeretet
Országába, a mennybe fel.


még valami

(Gabi, 2010.12.07 18:56)

"Soha semmiben NE RENDELD ALÁ MAGAD MÁSOKNAK!"

Ezzel teljesen egyetértek! Csak az igazságnak és az igazságosnak rendelje alá mindenki magát! De annak nagyon.

jól gondolkodsz! :)

(Gabi, 2010.12.07 18:55)

Én ugyanis nem félem az istent, hanem megnyilvánítom azt a sugarát, amit belém lehelt.

KITŰNŐ! Én is így gondolkodok, és erről a you are my heart egyik mondata is eszembe jut:

You're my heart, you're my soul
I'll keep it shining everywhere I go = kb.: ezt sugárzom magamból, akárhová is megyek

Ha a spiritualitást tanítanák az iskolában, sokkal jobb hely lenne a világ.

:oDD

(Anisha, 2010.09.19 12:22)

Jajj mit írtam:
"És én ebbe a VAGYOKba bagyok belé szerelmesedve."

bagyok....:oDD pedig nem is vagyok náthás! :oDDD

(áthoztam ide - Ildikó)

(Anisha, 2010.09.19 11:11)

Lehet, csak én nem találtam, de nem tudtam hozzászólni ehhez az íráshoz. Pedig van mondani valóm. Az ÉN VILÁGOMBAN ez így van:

Soha semmiben NE RENDELD ALÁ MAGAD MÁSOKNAK!

Az nem inteligencia és főleg nem spirituális. Pont az a lényeg, hogy végre értsük meg, hogy CSAK MAGUNKKAL TUDUNK bármit is tenni, változtatni...és csak magunkon keresztül tudunk hatni a MINDEN AMI VAN - ra. És pont ezt adjam ki a kezemből. REndeljem magam más alá? azt tegyem ami neki jó...ami az ő késztetése...vagy mi?
Nem. Dolgozz magadon, azért, hogy az, ahogy teneked JÓ ÉLNI, az olyan élet legyen, amivel másokat is boldoggá teszel. De ne alá rendeltség miatt, hanem mert NEKED JÓ ÚGY!. És nálam, ez Istenre is vonatkozik. Én ugyanis nem félem az istent, hanem megnyilvánítom azt a sugarát, amit belém lehelt. AKI ÉN VAGYOK. És én ebbe a VAGYOKba bagyok belé szerelmesedve.


« előző

1 | 2 | 3