Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Próbálj meg lazítani!

2010.09.06

Próbálj meg lazítani!

 

Kép Óóó, azt modod, ezen nem fog múlni! Pedig naponta szinte egyidejűleg és egyszerre szorongsz vagy 15 teendő és gond miatt. Rossz a  közérzeted, testi kínok is gyötörnek, egymást kergetik és zavarosak a gondolataid. Ismered a fájdalom csillapítókat, nyugtatókat, altatószereket, emésztéskönnyítő pirulákat, kezed ügyében folyton egy kis csoki, cigi, kávé, alkohol. Próbálod enyhíteni a tüneteket, a zavart, a fájdalmat, a szorongást és az aggodalmat. Heroikus küzdelmet folytatsz egy kis boldogságmorzsáért, egy icike-picike  nyugalomért, egy pár perces szünetért.

A lazítás úgy tűnik nem megy olyan rutinosan, de főleg nem olyan hatékonyan, mint szeretnénk. Lehet nagyfokú tudatossággal is segíteni a dolgokon, de ezen kívül van még valami ami jó szolgálatot tehet, és nagy szükséged is van rá. Ez pedig a lazítás, relaxálás, elengedés képessége. Mindenkiben ősi tudásként él ez. Csak éppen nem egyszerű rábukkannunk, mert akkor tudunk lazítani ha van rá időnk. Vagy akkor van időnk, ha tudunk lazítani?  - Mi egyáltalán a lazítás? Amikor elernyedt állapotban ücsörgünk? Amikor alszunk? Ücsörögsz meredten, de a gondolataid ott cikáznak széltébe-hosszába. Aludnál de nem tudsz, mert 64 gondolat kergeti egymást a fejedben, és nem tudsz szabadulni tőlük, így átagyalod az éjszakát. Pihentél egyáltalán?  - Az éjszakai pihentető jó alvás is attól függ, mennyire tudod magad éberen elengedni. Olyan lesz az éjszakád, amilyen volt a nappalod. - Azt mondod neked csak hetente egyszer, vagy inkább csak havonta egyszer van alkalmad pihenésre, lazításra? Elég az is, modod, ennyi jut, kész, passz. Különben is menni kell, hajtás van, nem illik fáradtnak mutatkozni, van itt erő ami csak belefér, majd pihenek nyugdíjas koromban.

A lazítás nem divatos tevékenység. Nem  természetes része az életünknek. Külön órákat kell rászentelni, ha tényleg komolyan be akarjuk biztosítani, hogy ez is beleférjen a napirendünkbe két rohanás között. Pedig már az is óriási eredmény, ha felismered, hogy erre is szükséged van, sőt még jól is esik ezeket csinálnod, mert legalább kikapcsol pár órára. Eljársz jógázni, pilatesre, meditációs tréningekre, úszni, szaunázni, masszíroztatni magad. Igen már ez is valami. De mi marad belőle?

Az aggodalom mégsem szűnik,a tennivalók sem csökkentek, csak a napirended lett feszítettebb. Valójában nincs igazi áttörés.

  Azok járnak jól, akik képesek elengedni a dolgokat, nem pörögnek annyira. Például leesik egy kanál egy elérhetetlen helyre, miközben éppen kavarod a levest. Nyugodt, ellazult állapotban nem kapsz utána, sőt egyáltalán ügyet sem vetsz rá, hanem tovább kavarod a levest. Leesett,hát leesett. Majd amikor a levessel elkészültél és nincs jobb dolgod, szépen kibányászod a kanalat is. Nem kapkodsz vele, nem sietsz vele. Ráér. Megvár. - Ellazult állapotban tudsz nemet is mondani. Nem beszorítod még a programjaid közé a hirtelen jött meghívást, vagy újabb munkát, felkérést, segítséget, hanem azt mondod, hogy ma ugyan már nem érek rá, de egy hét múlva lehet róla szó. - Nem akarsz annál többet elvégezni,mint amennyit nyugodtan, kapkodás és sietség nélkül meg tudsz csinálni. És nem is tervezed túl feszesre a tempót. Szereted önmagad. Ezért adsz mindennek annyi időt, hogy könnyed, laza tempóban lehessen végezni. Így bevásárlás vagy takarítás közben is lesz időd néhány gondolatot magadban megvitatni, vagy nézelődni az utcán, benézni a kirakatokba. Egész egyszerűen lelassítasz. Már reggel eleve 5 perccel tovább reggelizel, 5 perccel tovább öltözködsz, és még a virágaidat is ráérsz meglocsolni, mielőtt elindulnál dolgozni. A hétvégi ebédet sem kezded már el csütrötökön kitalálni, mert csütörtökön még más dolgod van. Elég a mának a maga baja. Végezd el azt. Bízd rá magad az égiekre, hogy szombaton délelőtt is eszedbe fog jutni a menü, és persze mindent meg is kapsz hozzá. Persze nem olyan menüt terveztél különben sem, hogy egész vasárnap a  konyhában legyél és mire elmosogatsz, már nagyjából hétfő lesz. Nem, mert tudsz nemet mondani, és mert kényelmesen és alaposan szereted végezni a dogokat. Megadod a módját a főzésnek, a bevásárlásnak, de még a takarításnak is. Nem agyalsz túl sokat, kicsit hagyod magad nógatni, nem zavar az idő, és egyáltalán semmi nem hoz ki a sodrodból. Csak vagy. Mert szereted önmagadat annyira, hogy nem terheled túl semmivel. Sem munkával, sem aggodalommal. Ez az ellazult állapot jellemzője.

Ne aggódj, a folyamatos munkavégzés így is biztosított lesz, csak az idegeid fogják sokkal jobban bírni. Néhány évvel ezelőtt annyi munkám volt, hogy már délelőtt elfáradtam. Ha belegondoltam még mi várt rám délutántól késő estig, már bele voltam betegedve, az erő is elhagyott, és még szörnyűbb állapotba kerültem. Az órát néztem csak, és aggódtam. Egyszercsak eljutottam arra a pontra, amikor már annyira fáradt voltam, hogy szinte ébren el tudtam volna aludni. Itt ledőltem, ott ledőltem, ideültem, odaültem, de aludni nem tudtam mégsem. De egyik alkalommal mégiscsak bekövetkezett, és bedőltem az ágyba, észre sem vettem, egy pillanat alatt elaludtam. Amikor viszont felébredtem, frissebb voltam attól a fél órától, mint korán reggel. Később rájöttem, hogy jobb eleve beiktatni egy déli pihenőt, mert a pihenés után sokkal jobban ment a munka délután, s hamarabb is végeztem. Megint eltelt pár hét vagy hónap, mire rájöttem, hogy nem vállalok el annyi munkát és akkor nyugodtabb leszek. Így apránként leépítettem mindent, ami a nyugalom útjában állt. Jelentős lelkiállapot változás volt a jutalmam, és a mosoly is előbújt az arcomon.

Nos, a kényelmes tempó olyasfajta nyugalmat eredményezett, hogy ezután mindenre egyre inkább ráértem. Többet tudtam önmagamra is figyelni, így beiktattam több apró lazítást is. Nem szégyelltem cipekedés után leülni, vagy takarítás, főzés után pihenni egyet. Nem kerestem azonnal a következő elfoglaltságot, hanem  ezekben e pihenő percekben egyszerűen kiengedtem minden gőzt, felraktam a lábaimat magasra, és mint aki megsemmisült, nem gondolva semmire, relaxált állapotban tartottam magam. Nyújtózkodtam is néha, kitartottam egy-két nyújtott poziciót, átlélegeztem a tüdőmet, és önmagamon kívül semmire sem figyeltem. Csak voltam. Ilyen a meditatív állapot.Kép 

Meditatív állapotba még más, aktív tevékenységek is el tudnak juttatni. Minden olyasmi, ami leköti a figyelmünket annyira, hogy kizökkent a napi gondokból, és teljesen el tudunk ebben merülni , bele tudunk feledkezni már jó. Igaz, ezekre időt kell szakítanod. Csak néhány példa: horgászat, kézimunka, jóga, játék, barkácsolás, kertészkedés, masszázs, virágkötészet, festés, rajzolás, a csillagos ég bámulása.

Ha lazítunk, mindegy milyen módon, a lényeg mindig ugyanaz: a nyugalom visszaszerzése. Mivel a test is visszahat a lélekre, a testi gyakorlatok is pihentetnek. Az ellazult test könnyen elengedi a lélek görcseit. Hát "próbálj meg lazítani!" Mert "kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek! ..." Ne hagyd ezt éjszakára, meg hétvégére, vagy a hónap végére, mindennap, a tevékenységek között is lazíts egy kicsit, adj mindenre elegendő időt, szervezd lazábban a napjaidat. Lazíts, azaz lassíts!

Meditatív, ellazult állapotban nem hallok, nem látok semmit, minden külső zajt és ingert kizárok (ez tényleg áramszünet ). Így átmosódik a lelkem és rendkívüli módon tudok pihenni. Nincs ilyenkor sem küzdelem, sem akarat, sem idő, csak a létezés van. Az élet maga.

 (Ildikó)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kapcsolódó témák:

www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/angyalok/lelegzet

www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/gyogy_h_irek---egeszseg_-eletmod/az-olelesrol

www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/lelkunk-titkai/a-jo-kozerzet-muveszete

www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/muveszetek_-kultura/angyalok-tisztasa

www.leleklanc.eoldal.hu/cikkek/muveszetek_-kultura/megnyugvas

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

susanwilliam@gmail.com

(susan, 2021.12.06 15:17)

My name is Mr. Susan William, I live in Hungary and today I am a happy woman and I have told myself that every creditor who saves my family from our poor situation i will testify to the world and university credit (United. Credit411@gmail.com) approved and cedited me the loan sum of 250.000. euro. united.credit411@gmail.com is the best loan company for reliable, trustworthy loan with 1% interest. do You need a loan today, they offer all kinds of loans, contact them today for urgent loan at united.credit411@gmail.com (UC credit) does not request collateral. I am a living testimony.................................................