Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mandala készítése 2

2011.07.09

Manadala tanfolyam 2

 

Akit esetleg bővebben érdekel a Mandalák mibenléte, jelentésük, felhasználhatóságuk, azoknak ajánlom egy korábbi írásomat itt a Lélekláncon.

 https://leleklanc.eoldal.hu/cikkek/gyogy_h_irek---egeszseg_-eletmod/mandala-terapia.html

 

Most pedig kezdjünk rajzolni.

Mivel a geometrikus formákkal dolgozni könnyebb, ezért az első mandalánk mindenképpen ilyen legyen. Hogy milyen formákat , alakzatokat használsz, az teljesen mindegy. Amit leginkább közel érzel magadhoz, azzal dolgozz. Lehet keverve is persze. Semmi sincs kőbe vésve, ez egy alkotói munka, minden Rád van bízva., minden Rólad szól. Valójában ez az írás is csak megköt Téged, és ezt nem is szeretném, ezért én itt valóban csak útnak indítalak, aztán magadra hagylak, és arra biztatlak, hogy ne ragaszkodj semmihez amit itt olvasol. 

Nézzünk néhány alapvető formát, amiből felépíthetsz egy mandalát:

tanfolyam1.jpg

Ugyanazt a formát nagyon kreatívan használhatod önmagában, vagy megkettőzve, csokorba szedve, szorosan illesztve is. Később az egyes alakzatokat már eleve úgy rajzolod, hogy belekalkulálod a színét is. De ezzel most ne fogllakozz. Próbálj ki most egyetlen alakzatból felépíteni egy kicsi mandalát, úgy 4-5 cm átmérőjű is elég. Csak próbálgasd ki vázlatszerűen, ceruzával firkálgatva, hogy egyetlen alakzatból mit tudsz kihozni. (Lásd az alábbi ábrán az 1-es, 3-as rajzokat). Rajzold körbe, egymás mellé, illesztve, elszórtan, kisebb és nagyobb méretekben ugyanazt az egy formát, és tölts ki vele egy kis kört. A rajzolást középről kezd, erre építs körkörösen mindig újabb réteget, ismételgetve egy motívumot. Ne akard most kidolgozni, csak kísérletezz a formákkal, hogy érezd őket, és finomodjon a kezed, és a látásod.

tanfolyam2.jpg

A középső ábrán olyan mandalát találsz, ahol már két alakzat is található, ezek ritmikus változtatgatásából épül fel a rajz. - Próbáld ki ezt is, aztán másik két alakzattal is készíts el egy vázlatot, majd bővítsd a formakészletet, ha úgy van kedved.

Mindig belülről indulunk tahát...ámbár ez sem szabály, de a tanulási időben ez a célszerű. Később, ha a fejedben egy kész rajzot szeretnél elkészíteni, akkor nyilván ennek nincs jelentősége. A legutóbbi mandalámat pl. éppen fordítva rajzoltam, először elkészült a széle, majd egyre beljebb haladtam. De ez a kép készen volt már a fejemben, láttam, hogy pontosan mit kell lerajzolnom. Amikor viszont a rajzolás csak az ÉN kirajzolása, akkor mindig középről indulunk, belülről építkezünk. Ez azért is jó, mert így a keret formája a végén teljesen szabadon alakítható. A fenti képeken is 3 féle keretet látsz. Így jött ki a lépés, nem voltam rá tudatos. Engedtem, hogy a rajz alakítsa magát. Csak rakosgattam a formákat egymás hegyére-hátára, aztán egyszer csak azt látom, hogy jé, ez de cikk-cakkos, hát akkor legyen olyan a széle is. És ennyi. A középső képnél meg játszadoztam a kis golyókkal, mert ezek egészítették ki a négyzetek szögleteit. Így éreztem jónak. A harmadik képnél is magától adódott, hogy azt bizony körvonal zárja majd. Nem tudom miért. És neked sem kell tudnod. Ez az egséz rajzolás egy hatalmas intuitív munka, tele van megérzésekkel, és ezt nagyon erősen fejleszti is. Segíti a hatodik érzéked fejlődését. Azt, hogy ráérezz dolgokra, vagy azt, hogy engedj szabadon folyni dolgokat, ne görcsölj, ne akarj semmit, csak engedd el magad. A mandalák rajzolása rendkívüli módon ellazít, kikapcsol. Ezért is nagyon jó feszültségoldásokra. Annyira leköt, olyan igazi flow-élményt ad (teljes átélés, időnélküliség érzés), ami kizökkent minden más gondolatodból.

Most megmutatok egy szabadkézi vázlatot, egy egészen kicsi rajzban, ahogyan az grafikusan elkészül. Valódi mérete 4,5 cm. (A színezésről egy másik részben lesz szó, ezzel most egyelőre ne foglalkozz....ha kibírod....:))

tanfolyam3.jpg

Amikor a 6-os fázis is befejeződik, akkor már csak a színezés van hátra. Természetesen nem kell itt megállnod, sőt gyakorlatként kipróbálhatod, hogy az egyes fázisok után Te milyen más módon tudnád befejezni a rajzot. Nekem ez jött hirtelen, de Neked egészen más lehet belőle. Bármelyik fázisnál változtathatsz bármit, és a kicsi rajzot akár 15 cm átmérőre is növelheted. Engedd szabadjára  a képzeletedet, és próbáld ki!

Ha van egy vázlatod, akkor a ceruzás vonalakat, amit ugye szépen finoman rajzoltál, nem nyomtad rá, nem vésted a papírba, áthúzhatod tussal. (A tus a mai technikai fejlődés mellett valójában egy tűfilc, nem kell töltögetni, mártogatni. De fontos, hogy a lehető legvékonyabb legyen, mert nem ennek a  vonalnak kell hangsúlyosnak lennie majd. Tehát ideális esetben 0,1 mm vastag csupán. Ha ezt erősen rányomod, hamar tönkreteheted a hegyét, tehát ezzel is finoman bánj.)  A kihúzást lassú mozdulattal tudod majd  megtenni, mert a tus súrlódása a papíron elég nagy. Lehetőleg függőlegesen tartsd a papíron a tust. Könnyű, laza, de stabil mozdulatokkal dolgozz. A kihúzáskor lehetőséged van a vázlatban eltévedt vonalakat helyükre tenni, és ezt a lassabb átrajzolás is támogatja. Időd van, ne siess, légy türelmes. Az ismétlődések nagy száma türelemre fog tanítani, a koncentrációdat is fejleszti, hiszen amikor már a 30-dik kis golyócskát rajzolod, már fárad a kezed, a szemed, lanyhul a figyelmed, és könnyen elvétheted a formát. Különben is elfog a türelmetlenség, hiszen egyszer már megrajzoltad az egészet ceruzával, és most csak egy gépies ismétlést csinálsz, ez nem az alkotás - gondolod magadban. Pedig ez fog csak látszani, mert a ceruzás vonalakat ezután szépen kiradírozod.:)) A radír-galacsinokat pedig összesepregeted az asztalról, nem hagysz ott egy icike- picikét sem, mert ha a rajzlap alá szalad színezés közben, ott a ceruza megugrik rajta, és nagyon fogsz bosszankodni, hogy tönkre megy az eddigi sok munkád.

A kontrasztokról:

Figyeld meg magadon, hogy az érzékszerveinkkel felfogható világot akkor látod, érzed szépnek, amikor valamilyen kontrasztot észlelsz. Az érzékelés netovábbja, amikor az ellentétpárok együtt jelennek meg. Nézzünk példákat:

A szilvásgombóc tésztájának puhasága kontrasztban áll a kívül rajta lévő szúrós prézlivel. - A borsólevesben úszó kemény borsószemek mellett ott a leve(s) is.- Az alagútban meglátod a fényt. - A síkságból hirtelen kiemelkedő hegy, vagy a vízpartot övező hegyvonulat (Balaton). - A szaunázás öröme: forróságból a hideg fürdőbe ugrani. - Egy forró napon hideg fagyit enni. - A kávé kesernyés íze mellé egy édes sütemény dukál, vagy egy adag tejszínhab, ami a színével plusz kontrasztot ad a kávé tetején.

A sor igen hosszú. Az egymás mellett megjelenő kontrasztok, ellentétpárok valójában a kiegyenlítődést szolgálják, azaz a harmóniát. A rajzokban is nagy harmóniát és dinamikát érhetünk el a kontrasztok segítségével. Ilyen kontrasztok pl. a sűrűbb mintázat, és a tiszta felületek váltakozása. Színek tekintetében a sötét és világos illeve az egyes színkontrasztok használata. (Erről majd egy következő részben.) Ha a rajzolást csiszolgatni akarod, akkor ilyen kontrasztok tudatos alkalmazásával nagy előrelépést tudsz tenni. Ez ugyan egy tudatos lépés, de véreddé válhat, ha gyakorlod. Olyan automatizmussá alakulhat, hogy észre sem veszed már. Ezt inkább azok kedvéért írtam le, akiknek nem zsigerből jön az ilyesmi, vagyis túlságosan sokat próbálják rajzolás közben használni az elméjüket. Nekik kezdetben ez sokat segíthet.

Harmonizáló hatású mindig az a fajta ismétlődés is, amikor egy-egy motívum a mandalán belül majd a szélén is megjelenik. Vagy színekkel ugyanígy játszhatunk. - Alapszabály, hogy ami egyedül áll, egyetlen van belőle, az kilóg a sorból, az központi témává válhat, vagy zavaróan hathat. Legyen mindennek párja, formáknak és színeknek egyaránt.

Előfordulhat persze, hogy belőlünk, vagy  a megrajzolni kívánt témából semmiféle harmónia nem sugárzik, és mi éppen ezt szeretnénk mégis megrajzolni. Ebben az esetben viszont nyilvánvaló, és engedjük is meg magunknak, hogy diszharmónikus legyen kép. Egymáshoz közeli színek (lila-piros, zöld-kék) erős expresszivitást (feszültséget) eredményeznek, de a túl sok azonos vagy az egyedülálló mintázatok is.

(A témát folytatjuk.)

V.Ildikó

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1.rész itt érhető el:

https://leleklanc.eoldal.hu/cikkek/gyogy_h_irek---egeszseg_-eletmod/mandala-keszitese-1.html

Tovább a 3.részhez:

 https://leleklanc.eoldal.hu/cikkek/gyogy_h_irek---egeszseg_-eletmod/mandala-keszitese-3.html

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.