Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Sziasztok!

Mint megrögzött vegetáriánus, nehéz helyzetben vagyok, mert nem szeretném senkire sem ráerőltetni a húsnélküli életmódot. Viszont elgondolkodtató az alábbi "nagy" emberek észrevételei. Fogadjátok szeretettel,

Gab

Meggyőződésem, hogy az emberi faj fokozatos fejlődésének része a húsevés elhagyása, éppúgy, ahogy a barbár törzsek is feladták egymás megevését, amikor kapcsolatba kerültek náluk civilizáltabb népekkel."
- Henry David Thoreau

"Az ember egyáltalán nem hasonlít a ragadozó állatokra. Még az orángután sem, aki a majmok törzsének leginkább emberszabású tagja, ama állatcsoporté, melynek minden tagja gyümölcsevő."
- Percy Bysshe Shelley


"A növényevés, melyet már ősidőkben hirdettek, sokáig lappangott, de jelenleg évről-évre, naponta, egyre több embert hódít meg és eljön az idő, amikor a vadászat, az élveboncolás és ami a fődolog: az íny kielégítésére való ölés egyidejűleg meg fog szűnni. (...) Manapság, mikor mindenki tisztában van vele, hogy az állatoknak akár szórakozásból (vadászaton), akár ínyességből való kivégzése - vétek, a vadászat és a húsevés már nem közömbös, hanem egyenesen bűnös cselekedet, mely, mint minden gonoszul és tudatosan véghezvitt cselekedet, sok egyéb és még gonoszabb cselekedetet von maga után."
- Lev Tolsztoj: Mindennapra (Március) Budapest, 1992



"


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://eletkert.wordpress.com/

(Kállay Ildikó, 2011.04.10 18:06)

Sziasztok!
Egy csodás vasárnapi desszertet szeretnék megosztani veletek:
http://eletkert.wordpress.com/2011/04/10/turohabos-repagombockak/

zellerkrém leves

(Ritus, 2011.01.08 09:13)

gyomorpanaszokra nekem kiváló volt, fogadjátok szeretettel! -a recept 5 személy részére szól-

1 nagyobb fej zeller, kb 1 kg körüli. 2 szem közepes méretű burgonya. ízlés szerint só, és fűszerek: gyömbér, szerecsendió.

A zellert megpucolod, és nagyobb cikkekre vágod, a burgonyát szintén. A lábast felengeded annyi vízzel ami ezeket ellepi.

Mikor puhárafőttek a zöldségek botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésíted. Nem muszáj berántani, mert így is elég sűrű. De ha mégis ragaszkodsz a rántáshoz akkor természetesen add hozzá azt is.
Pici vajon a lisztet pirítsd meg és add hozzá, forralj rajta egyet és kész is.
Én sajtkockákkal és pirított kenyérkockával szoktam az asztalra tenni.
Jó étvágyat!

lencsesaláta

(Ildikó, 2010.12.30 10:12)

25 dkg nagy szemű lencsét beáztatok 1-2 órára, majd sós vízben, 4-5 babérlevéllel puhára főzöm, leszűröm.
3-4 dl tejfölben 4 evőkanálnyi majonézt, 3 kávéskanál dijoni mustárt, 1-2 mk. sót, 1-(2) evőkanál porcukrot, pici őrölt borsot jól elkeverek. Megkóstolom, és ha kell utánaízesítek, lényeg, hogy ne az édes íz domináljon, de ne legyen tök savanyú sem. Ha jónak érzem, egy egész póréhagymát karikázok bele, aztán jöhet a lencse is. Kb. egy órát kell hogy álljon, hogy kicsit összeérjenek az ízek, és már lehet is tálalni. Húsevőknek mondjuk jöhet hozzá a virsli, vegáknak meg egy kis retek és finom kenyér.
Jó étvágyat!

mézeskalács /-puszedli

(Ildikó, 2010.12.17 13:02)

Évek óta ezt a receptet sütöm...bevált:
50 g vaj
60 g kr.cukor
125 g méz
1 citrom
25 dkg liszt( félfogós is jó pici tejeet adok akkor hozzá, így puhább is lesz)
1 tasak sütőpor
1 tojás
őrölt fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió (vagy kész mézeskalács fűszervekverék, de ezt csak takarékosan, mert bors is van benne, és erős lehet a végén, ehhez az adaghoz max. fél zacskóval)

Vajat, cukrot, mézet összeolvasztani, kissé kihűteni, majd külön edényben a lisztet, citromhéjat, fűszereket, sütőport elkeverni.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, jól eldolgozzuk, majd a fűszeres liszthez öntjük. - A ragacsos masszát összekeverés után munkalapon összegyúrjuk, cipóra formázva és lefóliázva egy éjszakára hűtőbe teszszük. - Másnap kb. 3-4 mm-vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, és 200 fokon 7-8 percig sütjük sütőpapírral bélelet tepsiben. A szabáshulladékot is újragyúrjuk, és szaggatjuk amíg el nem fogy.

A sütiket kihülés után díszítjük fehérmázzal, csokival, vagy még sütés előtt teszünk rá jégcukrot, tortadarát, diót...ki mit szeret. Én a fehérmázas díszítést kedvelem, azzal nagyon jól el is szórakozok: 1 tojás fehérje + 20 dkg porcukor jól kikeverve, nyomózsákba téve, és ici-pici lyukon kinyomkodva rajzolom körbe a figurákat.

házi szaloncukor

(Ritus, 2010.11.25 08:31)

gondolom érdekelhet benneteket hogyan készül :)))

Kettő is akad nálam:
1. Apróra vágott madula, dió, mgyoró, kesudió kell hozzá és magas csokitartalmű étcsokoládé.
Az apróra vágott magvakat szárazon egy serpenyőben megpirítom, majd a felolvasztott csokival leöntöm, összekeverem. Kicsit hagyom hülni, majd vizezett tára teszem elsimítom a tetejét, mikor már majdnem megdermedt vizes éles késsel felkockázom. Be is csomagolható, én tálon szoktam felkínálni.

A másik fajta:
úgy készül, mint a birsalma sajt :)))

Finom egészséges. A neten van számos recept, nálunk a csokis csoda fogy jobban :)))

Link

(Adri, 2010.11.22 08:34)

http://www.ongyogyitolap.shp.hu/hpc/web.php?a=ongyogyitolap

Karfiol mártás

(Anisha, 2010.11.14 12:46)

Én mondjuk a sült csirkére öntöttem, és sütöttem rá, de szerintem finom lehet, krumpli kosárba, vagy bármilyen zöldségre rásütni.
Tehát:
a karfolt sós vízben megfőzöm, villával összetöröm. Besamel mártást csinálok, hagymát fonnyózok. A mártást, a karfiolt, egy egész tojást, pár kanál tejfölt, zúzott fogkhagymát és a hagymát összekeverem, és izlés szerint fűszerezem.
Isteni finom, olyan intenzív ízei vannak, hogy az e betűk elbújhatnak mellette. Szerintem összerottyantva mártásnak is jó, de rásütve valamire, egyszerűen tökéletes.

spenótos pirítós

(Ildikó, 2010.10.21 15:19)

Első hallásra idegen lehet, de én éppen ennek az ételnek köszönhetem azt, hogy a spenóttal megbarátkoztam. Végtelenül egyszerű.
30 dkg spenót kb 2 nagyobb, vagy 4 kisebb kenyérhez lesz elég.
Megtisztítod a spenótot a vastag szárától, megmosod, és pici vajon megpárolod. Ez alig több mint 5 perc. Úgyhogy már jó előre megpucolsz egy gerezd fokhagymát, és vékonyra fölszeleteled, hogy ott legyen a kezed ügyében. Amikor a spenótot már párolod, picit megsózod és ráteszed a fokhagymát is. Éppen csak összeessen a spenót, nem kell rotyogtatni semeddig.
Ha kész, pirítósra, vagy kétszersültre teszed a spenótot, és megszórod bőven reszelt sajttal.
Ezután pedig falatozd be szépen! :)) Narancslé finom hozzá.

Könnyű, friss ízek ősszel és tavasszal, reggelire és vacsorára is jó.

még a mákról

(Juliánna, 2010.10.20 09:15)

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
> Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott,
> akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
> cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
> Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a
> kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos
> vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok
> felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges
> táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
>

a mákról

(Juliánna, 2010.10.20 09:14)


> Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett
> exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki
> legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak,
> olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok
> felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
> Kiderült, hogy a
> helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési
> mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a
> falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások
> kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma
> volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba
> beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős
> csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők
> voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik napi
> 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit
> meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának
> csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést
> követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket,
> vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható
> mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért
> mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás
> megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a
> gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós
> szedése. (Bálint János)

mustármag kúra

(Juliánna, 2010.10.20 09:06)

1.Mustármag kúra
Fizikai testnek hatalmas tisztulást ad.
Kb. 200 Ft 1 zacskó étkezési mustármag.
Nincs vele más teendőd, csak 1 evőkanállal bekapsz reggel és ráiszol
egy pohár vizet. (Legalább így vizet is fogsz inni!)
És este ugyanígy!
Nem csapott evőkanál, hanem púpozásig!
Nem kell megrágni!
Ezek a csodálatos gömbök csodákra képesek. Van egy igen hosszú
bélrendszerünk, telis tele bélbolyhokkal, amik közül ezek a kis gömbök
kigörgetik a lerakódásokat.
Eredmény: feljavul a felszívódás, csomó méreganyag távozik a
szervezetből, csodaszép lesz a bőr, a haj és sokkal energikusabb
leszel.
Nincs lazítás! Nincs kihagyás! Kezd ezzel és zárd ezzel a napod!
6 hétig tart ez a mustármag kúra! Tavasszal és ősszel!

Nem kell csodagyógyszer jó drága pénzen!
Csak egy kis figyelem a testedre ami minden nap lehetőséget ad a
megnyilvánulásra!

2. Ha már iszol ugyebár mentes ásványvizet! Szánj magadra ebben az
időben annyit, hogy most megiszom azt a 3 litert!
Víz alapú testet csak vízzel tisztíthatsz!
Te is megöntözöd a magot tavasszal, hogy legyen belőle gyönyörű termés Neked!
Hát most hajrá!

víz

(Ildikó, 2010.10.20 08:41)

A megfelelő időben fogyasztott víz
maximalizálja az emberi test működését


2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.

1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést.

1 pohár víz fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.

1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.

Cékla -sali másként

(Ritus, 2010.10.18 14:37)

3-4 nagyobb cékla, egy kis torma, 1 szál répa.
A fenti zöldségeket lereszeljük -sajtreszelő- majd majonézes -házi készítésű- öntettel nyakonöntjük. Nagyon fini, igazi vitamin bomba.

sajtos-sós rudacskák

(Kerion, 2010.10.05 21:01)

Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 1 kocka margarin/25dkg/, 1 kis doboz tejföl, 1 kocka élesztő, 2 tojás, 2 púpos mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál cukor, 15 dkg sajt.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a sót. A tejfölbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és 1 felkevert tojást. Az egészet hozzáöntjük a sós-margarinos liszthez. A sajt felét ráreszeljük, majd összedolgozzuk a tésztát. 1 órát kelesztjük. 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a másik tojással, megszórjuk köménymaggal, majd ráreszeljük a sajt másik felét. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kb. 7x1x1 cm-es rudacskákat /kb 50 db/, majd előmelegített sütőben közepes lángon/3-as/kb. 50 percet sütjük. 75196

Tócsi-lepcsák

(Gab, 2010.10.05 10:40)

Hideg őszi estéken nagyon jól tud esni egy "könnyű" tócsi. A könnyűségét úgy tudjuk elérni, hogy kevesebb lisztet használunk és nem teszünk bele tojást.
Hozzávalók:
1kg burgonya
15dkg liszt
1db vöröshagyma
1dl olaj a sütéshez

elkészítés:
A burgonyát le kell reszelni, de nem a sajt reszelő méretű reszelőn hanem a nagyobb méretű "tök" reszelőn a hagymával együtt. Jól kinyomkodni a vizet belőle, majd hozzátenni a lisztet, összekeverni. Forró, kevés olajon ropogósra sütni mindkét oldalát és "felszívos" papírra tenni, hogy minél kevesebb olaj maradjon benne. Ezután már csak tejföllel megkenni, friss fokhagymával kitűnő csemege.
Jó étvágyat kívánok!
Gab


lankadás

(Gab, 2010.09.30 10:28)

Ha lankadva is, de törve nem :)

köszönöm Gab

(Ritus, 2010.09.30 07:41)

akkor most lankadva esszük majd meg :))))))))

Kerion "igazi" görög salija

(Gab, 2010.09.27 15:57)

Tényleg profi a salija, én kb 5 x repetáztam belőle amikor nála vendégeskedtünk. Mindenkinek javaslom a receptjét, bár olyan finomat úgysem lehet csinálni :)))
Gab

tejfölös bab

(Kerion, 2010.09.27 14:57)

Előző este beáztatott 1/4-ed kg juliska babot sós vízben megfőzünk /kb 70 perc/, majd leöntjük róla a vizet. Egy nagyobb serpenyőben oliva olajon megpárolunk /10-15 perc/ 1-2 fej megpucolt és apróra vágott lila hagymát és 1-2 gerezd szintén összevágott fokhagymát. Hozzáöntjük a megfőtt babot, fűszerezzük, só, bors, törött paprika. Jól összekeverjük, egy kis vizet öntünk alá és tovább pároljuk, amíg a víz el nem párolog. Tűzről levéve egy nagy doboz tejföl felét ráöntjük és összekeverjük. Nagyon jó és kiadós /2 adag/

igazi görög saláta

(Kerion, 2010.09.27 10:48)

1 egész kígyóuborkát, 1 nagyobb lila hagymát, 3-3 nagyobb paradicsomot és paprikát 2-3 centis darabokra vágunk. A hagymát és az uborkát előtte megpucoljuk. 1-2 gezezd fokhagymát apróra vágunk. az egészet egy nagy tálban extra szűz oliva olajjal leöntjük, megsózzuk és megszórjuk oregánóval. Jól összekeverjük. A tetejére kockára vágott feta sajtot és oliva bogyót teszünk, majd ezt is megszórjük kevés oregánóval. Félórára hűtőbe tesszük, majd fogyasztjuk. Mindig frissen, szép és friss anyagból készítsük.


1 | 2 | 3 | 4

Következő »